Linkovi

MMF o BiH: Fokusirati se na fiskalnu politiku i politiku plataPredstavnici Međunarodnog monetarnog fonda prezentovali su bosanskohercegovačkim zvaničnicima ovogodišnji izvještaj o ostvarivanju fiskalne politike u zemlji. Ocijenjeno je da je Bosna i Hercegovina ispunila uslove iz prošlogodišnjeg izvještaja MMF-a koji su se odnosili na usvajanje Zakona o Fiskalnom vijeću BiH i pojačanu superviziju banaka. U izvještaju se navodi da BiH bilježi stopu rasta društvenog proizvoda od nešto veću 4 odsto, ali i povećanu stopu inflacije od 7,5 procenata.

Šef misije Međunarodnog monetarnog fonda za BiH Kostas Kristou istakao je da će Fiskalno vijeće BiH imati jednu od ključnih uloga u sprečavanju pritisaka plaćanja u javnom sektoru, a o povećanoj stopi inflacije je rekao:

«Postojeći nivo inflacije odgovara nivou inflacije u drugim zemljama i ne predstavlja hitan uzrok za zabrinutost. Pitanje koje ovdje treba staviti u sam focus je fiskalna politika i politika plata koja u budućnosti treba da bude provođena bez pritiska.»

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić naglasio je da je u ovogodišnjem izvještaju MMF-a prisutan optimizam i akceptiran napredak koji je učinjen i istakao da je neophodna bolja koordinacija, pogotovo kada je riječ o utvrđivanju entiteskog i državnog budžeta:

«Čak se na jednom mjestu u izvještaju govori da BiH, ukoliko se pokaže dobra koordinacija, može da ostvari mnogo snažniju stopu rasta društvenog proizvoda, čak poredeći sa najuspješnijim zemljama, članicama EU.»

Gospodin Špirić je najavio da će se, primjenjujući odredbe Zakona o Fiskalnom vijeću BiH, ova institucija, pored ostaloga, posvetiti i politici plata, kako bi se spriječila iracionalna utakmica u BiH koja bi ugrozila makroekonomsku stabilnost. Najavljeno je i rješavanje problema deviznih štediša u BiH.

XS
SM
MD
LG