Linkovi

Evropska unija: Nove sankcije prema Iranu


Evropska unija je danas uvela nove sankcije protiv Irana, uključujući i zamrzavanje računa najveće iranske banke. Zvaničnici EU na današnjem okupljanju u Luksemburgu usvojili su te mjere bez rasprava. Kako se navodi, cilj novih sankcija je iranska banka Melli, kojoj više neće biti dozvoljeno da posluje u Evropi, kao i poslovanje kompanija i pojedinaca za koje EU smatra da su povezani s kontroverznim iranskim nuklearnim programom. Sankcije EU uključuju i zabranu na putovanja za visoke stručnjake uključene u iranske programe nuklearnih aktivnosti.

S druge, iranske strane danas je ponovo saopšteno da je Iran sprema pregovarati o detaljima podsticajnog paketa koji su ponudile Rusija, Kina, Francuska, Njemačka, Britanija i Sjedinjene Američke Države, a koji - kako je rečeno iz Teherana – ima neke zajedničke elemente sa onim što iranski režim predlaže. Međutim, iranski zvaničnici i dalje ističu da neće obustaviti program obogaćivanja uranijuma.

Spomenuti paket podsticaja iranskim zvaničnicima nedavno je, prilikom posjete Teheranu, prezentirao visoki komesar EU za spoljnu politiku Javire Solana.

XS
SM
MD
LG