Linkovi

Nicolas Sarkozy u Izraelu: Nuklearno naoružani Iran neprihvatljiv


Tokom današnjeg obraćanja izraelskom parlamentu predsjednik Francuske Nicolas Sarkozy izjavio je da je Iran sa nuklearnim naoružanjem neprihvatljiv i da će Francuska uvijek braniti Izrael protiv onih koji pozivaju na njegovo uništenje. Gospodin Sarkozy je takođe istakao da Izrael nije sam u svojoj zabrinutosti oko iranskog nuklearnog programa.

Francuski predsjednik je od Izraela zatražio da prestane sa izgradnjom novih naselja u spornom dijelu istočnog Jerusalema i na okupiranoj teritoriji Zapadne obale, koje Palestinci smatraju dijelom svoje buduće države. Po njegovoj ocjeni mir ne može biti postignut bez priznavanja Jerusalema glavnim gradom obje države, Izraela i buduće palestinske države.

Gospodin Sarkozy je, inače, prvi francuski predsjednik koji je posjetio Izrael u posljednjih 12 godina. Odmah nakon preuzimanja funkcije predsjednika Francuske on je izjavio da podržava Izrael, prekidajući politiku svojih prethodnika koje su tadašnji izraelski zvaničnici smatrali politički bližim arapskim državama nego Izraelu.

Kako se očekuje, francuski predsjednik će tokom sutrašnjeg dana na kratko posjetiti Bethlehem na Zapadnoj obali i tom prilikom razgovarati sa palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom.

XS
SM
MD
LG