Linkovi

Nafta: Iako Saudijci obećavaju veću proizvodnju, cijene rastu


Saudijska Arabija je obećala da će povećati proizvodnju nafte kako bi ublažila energetsku krizu koja je izazvala proteste u više zemalja u svijetu.

Govoreći na summitu proizvođača i velikih potrošača nafte u Jeddah-i, ministar za naftu Saudijske Arabije Ali al-Naimi je rekao da će njegova zemlja, od sljedećeg mjeseca proizvoditi dnevno 200 hiljada barela nafte više, povećavajući ukupnu dnevnu proizvodnju na 9,7 miliona barela. Saudijski kralj Abdulah, koji je sazvao sastanak, za rast cijena nafte okrivljuje špekulante koji, kako je rekao, brinu samo o svojim interesima. Uz to, po njegovoj ocjeni, i drugi faktori utiču na cijene sirove nafte, uključujući povećanu potrošnju energije i veće takse na gorivo u nekim zemljama.

Zvaničnici Bijele kuće pozdravili su obećanje Saudijske Arabije o povećanju proizvodnje sirove nafte.

Unatoč takvim najavama i obećanjima Saudijaca, cijene sirove nafte su danas ponovo porasle za oko dva dolara po barelu, dostižući na njujorškoj berzi cijenu od 137 dolara i 50 centi za barel. Vrlo je vjerojatno da trgovci «crnim zlatom» računaju na mogućnost da povećanje proizvodnje saudijske nafte može biti anulirano političkim neredima i problemima sa radnom snagom u naftnoj industriji Nigerije.

XS
SM
MD
LG