Linkovi

Stojan Župljanin: Na kraju procesa nada se spomeniku, a ne kazni


Nakon što je 11. juna spektakularno saopšteno da je, u saradnji obavještajnih agencija Srbije i sa područja Republike Srpske, pa čak CIA-e i nekih drugih obavještajnih organizacija, uhapšena osoba za koju se vjerovalo da je dugo traženi optuženik za ratne zločine Stojan Župljanin, te provedene DNK analize i tvrdnji uhapšenog da se zove Branislav Vukadin, danas je sa klupe za optuženike tribunala u Hagu uhapšeni potvrdio da je Stojan Župljanin, rođen 1951. godine u jednom, kako je rekao, "pitomom selu" udaljenom 40-tak kilometara od Banja Luke.

Međutim, umjesto izjašnjavanja o krivnji po optužnici koja ga tereti za zločine počinjene nad Bošnjacima i Hrvatima Bosanske Krajine, Župljanin je odabrao mogućnost da se o navodima optužnice izjasni za 30 dana.

Nekadašnji šef policije u Banja Luci, optužen pored ostalog, za istrebljenje, ubistva, okrutne postupke, deportacije, bezobzirno rušenje naselja, kulturnih i vjerskih objekata je rekao kako se nada da će na kraju procesa, umjesto kazne, njemu biti podignut spomenik u centru Banja Luke koji će biti simbol prijeratnog suživota naroda u Bosni i Hercegovini.

Optuženi Župljanin je odbio sugestiju sudija da na zatvorenom dijelu današnjeg pojavljivanja pred Sudom saopšti mjesto svoga prebivališta. Umjesto toga, on je izrazio želju da javnost zna:

"Moja poslednja adresa je Banja Luka, Ulica Stevana Markovića broj 3".

Za 30 dana, dakle, treba očekivati novo pojavljivanje Stojana Župljanina pred sudom i njegovo izjašnjavanje o krivnji, odnosno o navodima optužnice.

XS
SM
MD
LG