Linkovi

Vijeće sigurnosti podjeljeno oko Kosova


U New Yorku je jutros održano zasjedanje Vijeća Sigurnosti posvećeno planovima generalnog tajnika UN o preustrojstvu Misije UN na Kosovu.

Vijeće sigurnosti je, nakon razmatranja izvještaja generalnog tajnika Ban Ki - moona o planovima za preustrojstvo UNMIK-a, kako bi EU imala veću operativnu ulogu na Kosovu u oblasti vladavine prava, a pod "kišobranom" UN, ostalo podijeljenih mišljenja.

Vijeću se obratio predsjednik Srbije Boris Tadić koji je prenio stav da je za Srbiju potpuno neprihvatljiva bilo kakva rekonfiguracija medjunarodnog civilnog prisustva dok se o tome eksplicitno ne izjasni Vijeće Sigurnosti UN. On je dodao da je za Beograd neprihvatljiv izvještaj generalnog tajnika o planovima za izmjene medjunarodnog prisustva na Kosovu.

Tadić je ukazao da Srbija ne može prihvatiti izvještaj Ban Ki Moona zato što smatra da "pravac djelovanja koji se predlaže u tom izvještaju, ne vodi do kompromisnog rješenja za budući status Kosova".

Generalni tajnik UN-a je, medjutim, u svom izvještaju poručio da bi EU trebalo da preuzme neke operativne odgovornosti na Kosovu, dodajući da su, nakon proglašenja nezavisnosti Kosova i stupanja na snagu Ustava Kosova, okolnosti za misiju UN promijenjene.

Podsjetivši da srpska zajednica na Kosovu ne priznaje nezavisnost Kosova niti prihvata Ustav, generalni tajnik UN-a kaže da je "stvorena duboka i teška realnost u kojoj UNMIK ne može više efektivno da izvršav svoje zadatke".

Predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu izjavio je poslije sjednice da je Priština "uzela u obzir" odluku generalnog tajnika UN o rekonfiguraciji UNMIK-a. On je novinarima u New Yorku, nakon sastanka rekao da je Kosovo opredijeljeno da bude demokratska država za sve svoje gradjane. Navodeći da neće biti novih pregovora o Kosovu, Sejdiu je izrazio spremnost Prištine da ima dobre odnose sa Srbijom i svim suverenim državama. Sejdiu je pozvao Beograd da prestane da instrumentalizuje kosovske Srbe, navodeći da gradjani "moraju da se vrate u realnost".

XS
SM
MD
LG