Linkovi

Vojnici iz BiH će osiguravati bazu koalicijskih snaga u Iraku


Delegacije ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH je boravila u posjeti Iraku, gdje se sa predstavnicima koalicionih snaga razgovaralo o tehničkim detaljima razmještaja Pješadijske jedinice OS BIH, čijih 49 pripadnika početkom augusta odlaze za Irak. Bosanskohercegovački predstavnici danas su se vratili u zemlju i tim je povodom održana pres konferencija.

Pješadijska jedinica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine sastava 49 pripadnika početkom augusta bit će upućena u Irak sa zadatkom osiguranja baze Koalicijskih snaga "Viktorija" u Bagdadu.

Radi se o jedinici s drugačijom misijom u odnosu na Jedinicu OSBiH za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS-a) čija je sedma rotacija angažirana u sklopu mirovne misije u Iraku.

Konkretan zadatak pješadijske jedinice (prve rotacije), koja će u augustu biti upućena iz sastava 6. pješadijske brigade OSBiH sa sjedištem u Banjoj Luci, bit će osiguranje jednog punkta na ulazu u bazu "Viktorija" i angažman na jednoj od osmatračnica.

Predsjedništvo BiH je 13. februara usvojilo zaključak u vezi s upućivanjem pješadijske jedinice sa spomenutom misijom, a preostalo je da se, shodno utvrđenim obavezama, donese odluka koju treba potvrditi Parlamentarna skupština BiH.

Na press konferenciji je, između ostalog rečeno i da je ,kad je riječ o ulasku u punopravno članstvo NATO-a, ocijenjeno da svi trendovi - uspjeh odbrambene reforme, uključujući i potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom, pokazuju da u tom pogledu ne bi trebalo biti problema.

XS
SM
MD
LG