Linkovi

Iran: Spreman za pregovore o nuklernom programu!?


Iran je, kako je saopštio ministar vanbjskih poslova Manoucehr Mottaki, spreman na pregovore o novom međunarodnom paketu podsticaja kojima bi režim u Teheranu bio privoljen da okonča realizaciju nuklearnog programa. Govoreći tim povodom, gospodin Mottaki je istakao da je stimulativni paket, koji nudi 6 svjetskih sila - Rusija, Kina, Francuska, Njemačka, Britanija i Sjedinjene Američke Države - trenutno na razmatranju. On je dodao da je informirao navedene zemlje o pripravnosti iranske vlade da pregovara, te da će odgovor kako je naglasio, biti dat u odgovarajuće vrijeme. U međuvremenu, predsjednik Irana Mahmoud Ahmedinejad je ponovo danas izjavio kako će Zapad, zbog nasilničkih pokušaja da uvjeri Iran da obustavi nuklearni program, doživjeti poniženje

Iranski ministar vanjskih poslova se, inače, nalazi u Ugandi, gdje prisustvuje susretu prestavnika zemalja, članica Organizacije Islamske Konferencije.

Da podsjetimo, visoki komesar Evropske unije za vanjsku politiku Javier Solana je najnoviji paket stimulativnih mjera prezentirao iranskim zvaničnicima u prošlu subotu. Tada su, međutim, iranski zvaničnici rekli da neće prihvatiti nikakav paket kojim se traži obustava procesa obogaćivanja uranijuma.

XS
SM
MD
LG