Linkovi

SAD:OPEC je ilegalni kartel


Predsjednik SAD George Bush je danas, u govoru koji je održao ispred Bijele kuće, zatražio od Kongresa da ukine skoro tri decenije dugu zabranu eksploatacije nafte iz okeanskih priobalja duž američkih obala. Istakavši da bi na taj način bilo moguće dobiti i do 18 milijardi darela sirove nafte, gospodin Bush je pozvao kongresmene i senatore da usvoje zakon koji će omogućiti eksploataciju nafte iz okeanskih dubina uz adekvatnu zaštitu prirode. On je također ponovio raniji zahtjev za eksploataciju nafte u, do sada zaštićenom, arktičkom prirodnom rezervatu, čemu se Kongres, u kojem većinu imaju Demokrati, oštro protivi.

Dan ranije, vjerovatni predsjednički kandidat Republikanaca John McCain je, također, pozvao na ukidanje zabrane eksploatacije nafte uz američku obalu, dok se kandidat Demokrata Barack Obama protivi takvoj ideji.

S druge strane, grupa američkih senatora je od administracije predsjednika Georga Busha zatražila da uloži zvanični protest zemljama članicama OPEC-a, tvrdeći da su one odgovorne za rastuće cijene nafte.

Jedanaest senatora demokrata, među kojima i donedavni kandidat za predsjedničku nominaciju Hillary Clinton, uputili su su jučer predstavnici SAD u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji Susan Schwab pismo tražeći od nje da uloži odgovarajuću žalbu.

Senatori tvrde da su članice OPEC-a djelujući, kako su naveli, kao ilegalni kartel, doprinijele podizanju cijena odbijanjem da povećaju proizvodnju i držanjem zaliha sirove nafte na tržišnoj granici.

Istovremeno, ta grupa američkih demokratskih senatora tvrdi da je i samo postojanje Organizacije zemalja proizvođača i izvoznika nafte ilegalno, odnosno da nije u skladu sa međunarodnim sporazumom o izvozu, poznatom po skraćenici GATT (Generalni sporazum o tarifama i trgovini).

Senatori svoje žalbe upućuju prema osam zemalja članica Svjetske trgovinske organizacije: Angoli, Ekvadoru, Kuvajtu, Nigeriji, Qataru, Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Venecueli.

XS
SM
MD
LG