Linkovi

Holandija: Porodice žrtava masakra u Srebrenici traže ukidanje pravnog imuniteta UN-a


Porodice žrtava masakra u Srebrenici 1995. godine su danas od jednog lokalnog suda u Hagu zatražile ukidanje pravnog imuniteta Ujedinjenih naroda kako bi mogle tražiti odštetu. Oni optužuju UN da nije zaštitila Srebrenicu nakon što ju je proglasila zaštićenom zonom. Advokati porodica žrtava kažu da predstavljaju oko šest hiljada ljudi. Oni od tog, inače, okružnog suda traže da porodicama omogući da tuže Ujedinjene narode i holandsku vladu i traže oštetu.

Uprkos statusu zaštićene zone, lako naoružane snage holandskog bataljona su, u julu 1995. godine Srebrenicu predale vojnim snagama bosanskih Srba koji su zatim ubili oko 8 hiljada odraslih muškaraca i dječaka u najgorem masakru u Evropi od Drugog svjetskog rata.

Vlada Holandije tvrdi da su njeni vojnici bili napušteni od komande snaga UN-a u BiH, koja je odbila da im pruži zračnu pomoć kojom bi, možda, bio priječen pad grada i masakr koji je uslijedio.

Pored ovog slučaja, u ponedjeljak su u Hagu otvorena još dva odvojena slučaja. Jedan je pokrenuo Hasan Nuhanović koji je u masakru izgubio roditelje i brata, nakon što su našli utočište unutar vojne baze holanskih vojnika iz sastava vojnih snaga UN-a. Drugi slučaj je pokrenula porodica Rize Mustafića, koji je također bio pod zaštitom holandskih vojnika prije nego je predat snagama bosanskih Srba i ubijen.

XS
SM
MD
LG