Linkovi

BiH: Nakon potpisivanja SSP atraktivniji ekonomski prostor


Potpisivanjem sporazuma o Stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom BiH je preuzela niz obaveza koje u narednom periodu mora da ispuni. Preuzete obaveze uglavnom se odnose na ekonomska pitanja. Direktor Ekonomskog instituta u Sarajevu dr. Anto Domazet smatra da je suština Sporazuma u liberalizaciji trgovine i smanjivanju carinskih tarifa na sve proizvode koje dolaze iz Evrope:

«Treba očekivati i pozivne efekte po nivo cijena u Bosni i Hercegovini, jer će cijene mnogih proizvoda biti oslobođene carina i time biti otvoren prostor za njihovo snižavanje. Recimo, automobili i drugi industrijski proizvodi.»

Liberalizacija trgovine Bosni i Hercegovini ima i drugu stranu medalje. Domaći prozivođači biće u velikoj konkurentskoj igri sa jakim proizvođačima iz Evrope, što će, prema mišljenju stručnjaka, u početku dovesti do negativnog poslovanja određenih bosanskohercegovačkih firmi. Ipak, građanima put u Evropu donosi druge pogodnosti, kaže gospodin Domazet:

«Treba istaći da će Bosna i Hercegovina u ovom statusu.... kada ima potpisan Sporazum.... biti mnogo atraktivnija za strane direktne investicije... Podići će kreditni rejting i to će biti mnogo atraktivnije područje za privlačenje kapitala, privlačenje znanja i drugih važnih elemenata za razvoj bosanskohercegovačke privrede.»

Nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Bosna i Hercegovina mora da ostvari određene reforme kako bi se izborila za status kandidata Evropske unije. Iako stručnjaci navode da BiH već sada ima veći ekonomski nivo razvijenosti od zemalja koje su se posljednje pridružile Evropi, najveći problem je i dalje institucionalne prirode. Za ulazak u Evropsku uniju, prema mišljenju direktora Ekonomskog instituta, neophodna je promjena sadašnjeg ustava.

XS
SM
MD
LG