Linkovi

Poplave u SAD: Majka priroda jača


U katastrofalnim poplavama do kojih je došlo u američkoj saveznoj državi Iowa živote je izgubilo 15 osoba, a na desetine hiljada ljudi je moralo napustiti domove. U saveznoj državi Illinois stanovnici grada Gulfport u jučer su bili prisiljeni na evakuaciju zbog naglog rasta rijeke Mississippi, koja je uspjela probiti nasipe i poplaviti grad. Nasipi koji su štitili grad Mezer su takođe probijeni.


Poplave ogromnih prostranstava duž rijeke Mississippi i njenih pritoka prouzrokovale su jake kiše. Ni veći gradovi, poput Cedar Rapidsa i Burlingtona u Iowi, nisu pošteđeni vodene stihije. Inžinjerci američke vojske i spasilačke ekipe u gradovima kojima prijete poplave grozničavo rade 24 sata dnevno kako bi ojačali više od dvadeset velikih napisa duž Mississippija koji štite od prodora vode. Prema uporozorenjima inžinjeraca svi ti nasipi bi mogli biti probijeni ukoliko ne budu adekvatno ojačani vrećama sa pijeskom.


Američki predsjednik George Bush je jučer izrazio zabrinutost za žrtve poplava, a sutra planira posjetiti ugroženi regione u Iowi, gdje su poplave, kako je rekao, prouzrokovale gubitke vrijedne milijarde dolara.


Cindy Mendez, jedna od osoba koje su morale biti evakuirane, kaže da je dva puna dana pokušavala da zaštiti majčinu kuću od vode koja je nadirala:


«Konačno smo odlučili da napustimo kuću. Nismo se više mogli boriti sa poplavom. Odustali smo.... majka priroda je bila jača.»


U mjestu La Grange, savezna država Missouri, čamci su jučer bili jedini način da se prođe gradom.. Predsjednik SAD George Bush je, govoreći o pomoći ugroženim područjima u utorak, ocijenio da je između federalne i vlada saveznih država uspostavljena dobra koordinacija:

«U stalnom smo kontaktu s ljudima na terenu kako bismo spasili zivote. Sada, kada se voda počela nešto povlačiti, osnovno pitanje biće kako najbolje pomoći oporavak.»

U međuvremenu, pripadnici Nacionalne garde su kružili su poplavljena područja u gradu Cedar Rapids u Iowi i ne dozvoljavaju stanovnicima da se vrate u grad. Mnogi građani smatraju da to nije u redu, dok policajci koji brinu o redu u poplavljenom gradu smatraju da bi povratak odmah i sada značio i određene probleme. Prema procjenama američkih medija vodena stihija uništila je usjeve i zasade vrijedne više od milijardu dolara.

XS
SM
MD
LG