Linkovi

Nakon odluke Vrhovnog suda SAD o pravima zatočenika u Guantanamu


Američki ministar odbrane Robert Gates je izjavio da su izvještaji o zlostavljanju zatvorenika u prvim godinama zatvora Guantanamo na Kubi , dali lošu sliku o Sjedinjenim Državama.

Gospodin Gates je danas odgovarao na pitanje reportera u Briselu vezano za jučerašnju odluku vrhovnog suda da strani osumnjičenici za terorizam koji se drže u Guantanamu mogu svoj slučaj iznijeti pred civilne sudove. On je rekao da ne želi komentirati šta bi Bushova adminstracija trebala sljedeće učiniti, sve dok ne dobije potpune informacije o odluci.

Ministar Gates je dodao da je često govorio, isto kao i predsjednik Bush i državna tajnica Condoleeza Rice, da bi želio da taj zatvor na Kubi bude zatvoren.

Usprkos odluci vrhovnog suda, američki ministar pravde Michael Mukasey je danas rekao da će se vojna sudjenja za osumnjičene teroriste u Guantanamu nastaviti.

U medjuvremenu je predsjednički kandidat republikanaca John McCain izjavio da je odluka Suda u vezi s pravima osumnjičenih za terorizam, jedna od najgorih u povijesti Sjedinjenih Država.

Govoreći u New Jerseyu, senator McCain je naglasio kako su zatvorenici u Guantanamu neprijateljski borci, i jednostavno nemaju ista prava kao američki gradjani.

Demokratski predsjednički kandidat Barack Obama je sa svoje strane pozdravio odluku Suda, rekavši da ona osigurava da američka vlast može zaštititi zemlju, a teroriste izvesti pred lice pravde, istodobno štitecći ideale na kojima Amerika počiva.

XS
SM
MD
LG