Linkovi

John McCain – Realni idealista


Sada kada su praktično poznati kandidati za američkog predsjednika, mada će se formalna odluka donijeti na nacionalnim konvencijama Republikanske i Demokratske partije krajem augusta i početkom septembra, pažnju medjunarodne javnosti privlači gledanje predsjedničkih kandidata na vanjsku politiku. Evo prvo stajališta Republikanskog kandidata, senatora John McCaina koji kaže da je raelani idealista kada je riječ o američkoj vanjskoj politici i njenim ciljevima. Experti kažu da ga njegova vojna prošlost i iskustvo ratnog vojnog zatvorenika iz vremena rata u Vijetnamu fokusiraju na zaštitu Sjedinjenih Država od neprijatelja.

Senator John McCain kaže da su ga teškoće koje je iskusio učinile, kako je to formulisao, realnim idealistom u oblasti američke vanjske politike. Experti se slažu da ga vojna prošlost i pet godina provedenih kao ratni zarobljenik u Vijetnamu oštro fokusiraju na nacionalnu sigurnost. McCain je o tome govorio u martu u Los Angelesu, braneći svoju postojanu podršku ratu u Iraku.

John McCain, očekivani predsjednički kandidat Republikanaca:
Ja ostajem pri svojoj poziciji jer mrzim rat, i jako dobro znam, na vlastitom iskustvu, koliko je to težak danak. Ali ja, isto tako, znam da taj danak moramo platiti kako bi izbjegli da kasnije platimo još veću cijenu.

Senator McCain se ne slaže sa demokratskim kandidatom, senatorom Barackom Obamom koji kaže da planira povlačenje američkih borbenih jedinica iz Iraka, ukoliko u novembru bude izabran za predsjednika.

McCain je, takodjer, ismijao Obamu zbog njegove tvrdnje da je spreman da se susretne sa liderima zemalja koje su neprijateljske prema Sjedinjenim državama, kao što su iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad ili kubanski predsjednik Raul Castro.

Peter Beinart je ekspert za američku vanjsku politiku u Vijeću za vanjske odnose. On kaže da McCaina iskustvo upućuje da se oslanja na vojnu moć i bude obazriv prema prijetnjama.

Peter Beinart, Vijeće za vanjske odnose:
Mislim da John McCain predstavlja tradiciju, konzervativnu tradiciju, da on u osnovi svijet vidi kao područje sukoba, a ne kooperacije, što ga prirodno vodi da se više fokusira na potenicijalne vojne prijetnje a manje na probleme.

U mnogim svojim govorima, senator Obama ističe da McCain, u biti nastoji osvojiti treći mandat za predsjednika Busha. McCain odbacuje takve ideje.

John McCain, očekivani predsjednički kandidat Republikanaca:
Ja nisam za nastavak Buhove politike, ja želim služiti zemlji na svoj način, kaže McCain.

Helle Dale je stručnjak za američku vanjsku politiku u Fondaciji Heritage. Ona kaže da McCain, uistinu djeli neke ciljeve predsjednika Busha, kao što je pobjeda u Iraku i Afganistanu, ali je teže odrediti njegova ideološka stajališta.

Helle Dale, Fondacija Heritage:
Mislim da ga je teško definirati ideološki, jer u nekim stvarima uopće nije konzervativan. Mislim da se razlikuje od pitanja do pitanja. Ako gledate za što se zalaže u Iraku i Afganistanu, ili na promoviranju demokracije u svijetu, o čemu je govorio, onda je bliže neo-konzervativcima. Ali kada je riječ o klimatskim promjenama i suradnji sa Evropskom Unijom i drugim multi-lateralnim organizacijama, on sigurno nije na poziciji konzervativca.

Dale kaže da je McCain oko nekih pitanja potaknuo kontroverze u vlastitoj partiji i uživa ulogu neovisnog.

Helle Dale, Fondacija Heritage:
McCain instiktivno naginje ka multilateralnim institucijama, što je interesantno jer mnogo je neo-konzervativaca savjetnika u njegovoj kampanji, čija to nije prirodna pozicija. On o svemu ima svoje mišljenje, i Dale misli da će to kod McCaina sve više dolaziti do izraza.

Johna McCaina mnogi poštuju iz obje partije zbog njegove vojne službe, fizičke i mentalne čvrstoće i jakog karaktera. McCain će vjerovatno iznova i iznova nastaviti da podsjeća glasače na decenije njegove vojne službe i iskustva u oblasti nacionalne sigurnosti nastavljajući borbu za ulazak u Bijelu kuću.

XS
SM
MD
LG