Linkovi

EU - BiH: Ipak.... ne tačno u podne


Danas je u Vijeću ministara EU u Briselu potvrđeno kako Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH Evropskoj uniji neće biti potpisan, kako je prvobitno planirano, u ponedjeljak u podne već kasnije istog dana... vjerovatno nakon što bude okončan redovan junski skup ministara vanjskih poslova EU. Uz to, naglašeno je da pomjeranje čina potpisivanja nema nikakve druge konotacije i razloge, sem tehničkih.

Da li to ima, ili će imati ikakve posljedice posam Sporazum?

Jasno, nema i neće, jer će delagacija Bosne i Hercegovine u ponedeljak napustiti Luksemburg sa potpisanim Spporazumom u džepu i to je , čini se, najvažnije. Neće, sasvim sigurno, na snazi i važnosti izgubiti ni sve obaveze kakve, kada Sporazum bude ratificiran u bosanskohercegovačkom parlament, preuzima država, njena tijela i zvaničnici.

Promjena protokola potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju došla je kao rezultat gusto zbijene agende evropskih zvaničnika, prije svih predsjedavajućeg Vijećem slovenačkog ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela, a potom i odstalih koji se u ponedjeljak očekuju sa evropske strane stola - visokog predstavnika EU Javiera Solane, te komesara za proširenje Olli Rehna.

Govoreći o samom potpisivanju gospodin Rupel je rekao:

"Da sam se ja pitao, BiH bi taj sporazum potpisala još u aprilu. Međutim, bilo je dosta tehničkih prepreka. Neke od njih su poznate, neke su povezane sa prevođenjem, neke prepreke su bile na sarajevskoj strani. Konačno, došli smo do potpisivanja Sporazuma i ja se tome zaista radujem. Na neki način se time zaključuje jedno poglavlje u regiji Zapadnog Balkana".

U svakom slučaju, očekuje se da će Vijeće ministara EU, koje se sastaje prije potpisivanja Sporazuma, uputi poruku podrške BiH. Ministri bi mogli podsjetiti na poruke kakve već neko vrijeme upućuju put Sarajeva: za značajnije rezultate u reformama i integracijskom procesu, potrebno je i snažnije angažovanje svih od kojih se, funkcijom i odgovornošću, to i očekuje.

XS
SM
MD
LG