Linkovi

EU - BiH: Kraći put od potpisivanja do primjene SSP


U Banjaluci je danas završen trodnevni sastanak između zvaničnika Bosne i Hercegovine i Evropske komisije o obavezama BiH na putu ka evropskim integracijama nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju zakazanom za 16.jun. Potpisivanje Sporazuma je ključni korak naprijed na putu ka pridruživanju Evropskoj uniji, podsjetio je još jednom šef odjela Evropske komisije za BiHercegovinu i AlbanijuDirk Lange.

Gospodin Lange je takođe ocijenio da taj čin pokazuje da je u BiH postignut napredak, posebno u oblasti četiri pitanja koja su i bila uslov za potpisivanje Sporazuma i istakao:

«Evropska komisija je skratila period između potpisivanja i stupanja sporazuma na snagu.Samo dvije sedmice nakon potpisivanja, sporazum će stupiti na snagu a mi se nadamo da će Bosna i Hercegovina na pravi način biti pripravna i spremna kako bi smo mogli bilježiti napredak u njegovoj provedbi od 1.jula.»

Šef misije Evropske komisije u BiH Dimitras Kurkulas je naglasio da potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju automatski ne znači ukidanje OHR-a, ali da vodi ka tom cilju:

«Savjet za implementaciju mira je usvojio prijedlog visokog predstavnika Miroslava Lajčaka koji sadrži plan sa pet ciljeva i dva uslova čije bi ispunjavanje moglo dovesti do postepenog gašenja Kancelarije visokog predstavnika.»

Direktor Direkcije za evropske integracije BiH Osman Topčagić je naglasio da će prelazni period u kome treba ispuniti sve obaveze iz samog sporazuma trajati šest godina tokom. Tokom tog perioda očekuje se prihvatanje oko 1200 uredbi i direktiva evropskog prava. Međutim, prve konkretne promjene očekuju se, kako je rekao, već narednog mjeseca:

«Prvoga jula će biti na snazi novi carinski režim za trgovinu sa Evropskom unijom i to je, konkretno, prvi zadatak i obaveza koju ćemo provesti i ispuniti iz samog sporazuma... Znači, nove cariske tarife se primjenjuju na uvoz roba iz EU. Jedna odredba tog sporazuma, privremenog sporazuma, traži da ukinemo naplatu od 1 odsto za carinsko evidentiranje.»

Gospodin Topčagić je takođe saopštio da još nije poznat tačan sastav delegacije Bosne i Hercegovine koja će u ponedjeljak 16.juna u Luksemburgu prisustvovati potpisivanju sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

XS
SM
MD
LG