Linkovi

SAD - BiH: Studentima za avangardnije promišljanje našeg vremana


Vlada Sjedinjenih Američkih Država donirala je Fakultetu političkih nauka u Sarajevu knjigu Roberta Mc Chensey-a – „Bogati mediji, siromašna demokratija“.

Ovo je prvo izdanje te knjige koje je prevedeno i objavljeno u Bosni i Hercegovini, a poslužiće studentima i profesorima novinarstva. Knjiga na kritičan način proučava medije u današnjem svijetu i jedna je od najprodavanijih knjiga i udžbenika u istoriji štampe.

Zamjenica ambasadora SAD-a u BiH Judith Cefkin istakla je da će ta knjiga najviše pomoći studentima novinarstva:

«Ovim programom ostvarujemo kvalitetnije obrazovanje. Takođe, dajemo mogućnost studentima i profesorima da na osnovu prevedenih američkih djela dobiju osjećaj kako i na koji način se o određenim temama razmišlja u Americi»

Profesorica komunikologije na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Jelenka Voćkić – Avdagić nada se da će knjiga potaknuti studente na kritičnije razmišljanje o današnjim medijima:

«Mislim da je ovo jako značajno za naše studente da ih navede da malo više, smjelije.... avangardnije promišljaju naše vrijeme jer.... kao što je moj kolega Mujkić rekao nedavno, vrlo često se dešava, za razliku od prethodnih generacija sudenata, da nam profesori bivaju revolucionarniji u odnosu na studente.»

Vlada Sjedinjenih Američkih Država je do sada bosanskohercegovačkim fakultetima prevela i donirala 8 knjiga američkih autora. Radi se prvenstveno o stručnoj literaturi iz oblasti komunikologije, ekonomije i krivičnog zakona.

XS
SM
MD
LG