Linkovi

Evropska unija: Nakon hapšenja Župljanina, Srbija korak bliže


Svojevrsna potrvda ozbiljnosti obećanja potpredsjednika srbijanske vlade, Božidara Đelića, izrečenog jučer nakon susreta sa komesarom za proširenje EU Olli Rehnom da će Srbija sve učiniti kako bi okončala «hašku priču» došla je danas u vidu vijesti da je uhapšen Stojan Župljanin.

Zadovoljstvo činjenicom da se ispunjava obećanje srbijanskih zvaničnika i krupna međunarodna obaveza Srbije nije krio ni visoki predstavnik EU Javier Solana:

«Mislim da to što se optuženi hapse, nađu pred licem pravde na poštenom suđenju pred Tribunalom, da to je od koristi svima. Riječ je o saradnji kakvu je Srbija obećala međunarodnoj zajednici da će ispuniti i, u svakom slučaju, mislim da je riječ o dobroj vijesti.»

Na pitanje da li je to dovoljno za pozitivnu ocjenu saradnje Beograda sa Hagom, gospodin Solana je odgovorio:

«Nije na meni da to procjenjujem. Glavni tužitelj Tribunala treba dati reakciju na ovo, ali u svakom slučaju, riječ je o veoma pozitivnoj stvari.»

Na vijest iz Beograda je reagovao i komesar za proširenje Olli Rehn. Pozdravljajući Župljaninovo hapšenje, gospodin Rehn je iskazao uvjerenje kako je riječ o koraku koji doprinosi uspostavljanju pravde i trajnog pomirenja na Zapadnom Balkanu.

Sada se čeka na Hag koji bi trebao da procjeni da li je Župljanin u pritvoru tribunala dovoljna garancija da će Srbija nastaviti sa hapšenjima preostalih optuženih, prije svih Ratka Mladića. Vijest o Župljaninu je sa odobravanjem dočekana u Hagu, a u uredu haških tužitelja se ukazuje kako su istinite tvrdnje glavnog tužitelja Sergea Brammertza da su svi preostalli haški optuženici koji se nalaze na slobodi, dostupni vlastima u Beogradu. Oni očekuju da će sada uslijediti i novi koraci, koji će pred lice pravde dovesti i preostala lica sa haških optužnica- Mladića, Karadžića i Hadžića. Zeleno svjetlo iz Tribunala bi aktiviralo zamrznuti Sporazum o stailizaciji i pridruživanju Srbije EU.

Sa druge strane, među prvim reakcijama na hapšenje Stojana Župljanina je zapažanje kako evropska politika uslovljavanja prema Srbiji daje rezultate. Takođe, na tom tragu, treba navesti i riječi evropskog poslanika iz Slovenije Jelka Kacina, da će samo puna saradnja Srbije sa Hagom deblokrati sporazum sa Briselom. To drugim riječima znači, da se i dalje može očekivati pojačan evropski pritisak da se privođenje pravdi i preostalih optuženih, okonča što prije, kako bi Srbija, bez balasta optuženika za ratne zločine na njenoj teritoriji i na slobodi, krenula prema evropskoj budućnosti.

XS
SM
MD
LG