Linkovi

Srbija: Uhvaćen optuženik za ratne zločine Stojan Župljanin


Stojan Župljanin, jedan od četvorice srpskih optuženika za ratne zločine koji se još skrivaju od Haškog tribunala, uhićen je danas u stanu u Pančevu, nedaleko od Beograda, potvrdili su predstavnici srbijanskog tužiteljstva za ratne zločine.

Pedesetšestogodišnji Župljanin, iako naoružan, nije pružao otpor prilikom uhićenja, javljaju beogradski mediji. Nešto poslije 13 sati, Župljanin je priveden u Specijalni sud za ratne zločine u Beogradu na saslušanje kod suca istražitelja. On je, kao zapovjednik grada Banja Luke od 1992. do 1995. godine, optužen za zločine nad muslimanima i Hrvatima na području Bosanske Krajine. Srbijanski tužitelj Vladimir Vukčević saopćio je da je Župljanin izbjegao uhićenje u ožujku ove godine u stanu u Nišu i da su mu od tada sigurnosne službe bile na tragu.

Župljanin treba biti isporučen Haškom tribunalu u roku od slijedeća 72 sata. Njegovo uhićenje i izručenje je jedan od uvjeta za približavanje Srbije članstvu u Europskoj uniji. Trojica preostalih haških bjegunaca su Ratko Mladić, Radovan Karadžić i Goran Hadžić.

XS
SM
MD
LG