Linkovi

Hrvati u BiH: Tražiće pravo na tv kanal u Strazburu?


Zakon o Javnom servisu za emitovanje u Federaciji BiH ne ugrožava vitalni nacionalni interes hrvatskog naroda, utvrdilo je Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda Federacije BiH. Dok predstavnici bošnjačkog naroda u federalnom Parlamentu smatraju da je odluka suda ispravna, Hrvati najavljuju traženje pravde pred Međunarodnim sudom za ljudska prava u Strazburu.

U obrazloženju Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda FBIH navodi se da prijedlog Zakona na isti način tretira sva tri konstitutivna naroda u BiH, kao i da se ne može zaključiti da je jedan narod favorizovan u odnosu na druga dva. Predstavnik Hrvatskog narodnog vijeća Ilija Šimić kaže da je odluka Suda očekivana, ali i dalje smatra da Hrvati na Javnom servisu nisu adekvatno zastupljeni:

"Radio televizija Federacije BiH je najjači medij u BiH i, grubo rečeno ona je pretežno bošnjačka. U kadrovskim resursima, tehnološkom upravljanju, kao i programskom. Naravno da to nije samo do Bošnjaka. Tu su krivi i hrvatski predstavnici u vlasti."

Urednik Informativnog programa Javnog servisa BiH Damir Šimić ne slaže se sa ovakvom ocjenom. Prema njegovom mišljenju jak Javni servis potreban je svim narodima u BiH, pa i Hrvatima:

"Ja smatram da Javni servis ne treba da ima tri nacionalna kanala, jer nas to može samo dovesti u trajnu dezintegraciju ove države. Ono što je napravio obrazovni sustav BiH završilo bi se sa podjelom na nacionalne kanale u BiH i onda od ove države ja mislim da ne bi bilo neke dobre perspektive."

Bošnjački predstavnici u federalnom parlamentu pozdravili su odluku Ustavnog suda. Njihov predstavnik Hajriz Bećirović smatra da se iza zahtjeva za hrvatskim kanalom kriju drugi motivi:

"Traženjem trećeg kanala i hrvatskog kanala za poseban korpus, hrvatski korpus, znači i traženje trećeg entiteta. I trebalo bi onda Federaciju dijeliti na još neke entitete."

Uprkos odluci Ustavnog suda FBiH, čini se da problem nije riješen. Predstavnici stranaka sa hrvatskim predznakom najavljuju obraćanje Međunarodnom sudu za ljudska prava. U međuvremenu, Ured visokog predstavnika javno poziva na usvajanje Zakona o Javnom servisu u parlamentu FBiH. Reforma javnog sistema jedan je od uslova efikasnijeg približavanja evropskim integracijama.

XS
SM
MD
LG