Linkovi

SAD: Olakšice naftnim kompanijama ostaju do daljnjeg


Ekonomska politika i potezi koje bi bilo nužno povući i danas je bila vruća tema predizborne kampanje i povod za još jedno odmjeravanje snaga u američkom Kongresu.

U prvom slučaju, predsjednički kandidat Republikanske stranke John McCain danas je istakao da njegov rival Barack Obama, kandidat Demokratske stranke, ima namjeru povećati porez, ako bude izabran za predsjednika Amerike. Takav će plan, po ocjeni gospodina McCain, najviše pogoditi američke male i porodične privatne poduzetnike. Govoreći na skupu vlasnika malih privatnih firmi danas u Washingtonu, senator Mccain je naglasio da će Obamin plan, ako bude ostvaren, poništiti poreske olakšice koje je uveo predsjednik George Bush, odnosno da bi to vodilo najvećem povećanju poreza u SAD od Drugog svjetskog rata naovamo.

Senator Barack Obama je, uzvraćajući, kritizirao podršku koju gospodin McCain pruža smanjenju poreza sadašnji američki predsjednik, rekavši da je administracija gospodina Busha najneodgovornija u američkoj povijesti. On je danas još jednom utvrdio da, prema sadašnjoj poreskoj politici, olakšice najviše pogoduju onim najbogatijim, a ne Amerikancima srednje klase.

Kada su u pitanju konkretni ekonomski potezi, Republikanci su danas u Senatu blokirali prijedlog kojim bi bio povećan porez na profite naftnih kompanija. Pristalice plana , članovi Demokratske stranke, smatraju da je opravdano povećanje poreza onim naftnim kompanijama koje nisu htjele uložiti ništa u alternativne izvore energije, te da bi okončavanje poreskih olakšica za naftne gigante smanjilo spekulacije na trzištima nafte.

Međutim, na današsnjem glasanju Demokrati nisu imali dovoljno glasova «za» kako bi njihovi planovi dobili zeleno svjetlo. Republikanci smatraju da bi povećanje porez naftnim kompanijama jednostavno vodilo daljem povećanju cijena benzina.

Sve veće cijene benzina su zabrinule su i predsjedavajućeg Saveznih rezervi, odnosno američke Centralne banke Ben Bernanke-a, koji je rekao da rast cijena benzina prijeti inflacijom, iako je pad ekonomskih aktivnosti relativno smanjen. U međuvremenu je, nakon porasta vrijednosti dolara, cijena naftnih dionica na trzištu novca pala za jedan dolar. Do danačnjeg jačanja dolara došlo je upravo nakon što je gospodin Bernanke rekao da je okončano višestruko smanjenje osnovne kamatne stope, koja bi ubuduće mogla biti i povećavana.

XS
SM
MD
LG