Linkovi

Lokalni izbori u BiH:«Bojim se da će opet pobijediti ovi stari i da će biti sve isto...»


Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine završila je ovjeru kandidata i političkih stranaka koji su se kandidovali za predstojeće lokalne izbore. U izbornoj utrci učestvovaće 79 političkih stranaka i 236 nezavisnih političkih kandidata. Prvi put ove godine na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini biraće se i predstavnici nacionalnih manjina. To su podaci Centralne izborne komisije čiji predsjednik Suad Arnautović napominje da je 11 stranaka odbijeno prilikom registracije.

O izboru predstavnika nacionalnih manjina gospodin Arnautović kaže:

«Mi smo već ovjerili te kandidate i oni će biti na posebnom dijelu zajedničke liste... glasačkog listića, pardon, kao posebne liste. Glasaće se po sistemu prvi dobija mjesto, odnosno po većinskom sistemu. Onaj kandidat koji dobije najviše glasova na toj listi biće izabran u skupštinu opštine, odnosno u općinsko vijeće.»

Glasačka mjesta za lokalne izbore biće organizovana i u 25 zemalja svijeta. Pravo glasa u inostranstvu imaju svi punoljetni državljani BiH čije je prebivalište je u Bosni i Hercegovini.

Gospodin Arnautović tim povodom ističe:

«Državljanin se mora do 22. jula ove godine izjasniti da li želi glasati putem pošte, slanjerm koverte u BiH, ili želi da to glasanje obavi lično u diplomatsko- kozularnom predstavništvu.»

Sudeći prema tempu života, građani Sarajeva još nemaju osjećaj da se zahuktavaju izborne mašinerije. Ipak, na pomen izbora i očekivanja kažu da ih zanima ekonomski i društveni napredak.

«Očekujem da se političari, barem u narednom periodu, okrenu više mladima... poslu...onome od čega se živi....»

«Ne očekujem neke posebne promjene... jer mislim da to nije previše realno. U svakom slučaju želim ekonomski prosperitet da bi objezbjedili i da bi se u narednom periodu više međusobno dogovaraju...»

«Bojim se da će opet pobijediti ovi stari i da će biti sve isto...» odgovori su nekoliko Sarajlija zatečenih na gradskim ulicama.

U Bosni i Hercegovini trenutno je registrovano oko 3 miliona birača. Za finansiranje izbora potrošiće se 11 miliona konvertibilnih maraka, ili oko 4 marke po biraču. Lokalni izbori u BiH biće održani 5. oktobra ove godine, a biraće se lokalne vlasti u 149 opština

XS
SM
MD
LG