Linkovi

BiH: EU dostavila Mapu puta ka bezviznom režimu


Bosanci i Hercegovci od danas su korak bliže putovanju u zemlje Evropske unije - bez viza. Mapa puta ka bezviznom režim predata je danas predstavnicima Bosne i Hercegovine. Riječ je o detaljnim zadacima koje državna administracija treba ispuniti kako bi se okončala noćna mora većine građana.

Direktor Generalne direkcije za proširenje Evropske unije Michael Leigh predao je Mapu puta ministru vanjskih poslova BiH Svenu Alkalaju. Međutim, do dana kada će bosanskohercegovački građani putovati mnogo jednostavnije, mnogo je posla. Zahtjevi danas predatog dokumenta tiču se kontrole granica, ilegalnih migracija, organizovanog kriminala, korupcije i poštivanja osnovnih ljudskih prava.

Primajući dokument, gospodin Alkalaj je naglasio:

«Prije svega, bezbjednost dokumenata... Na prvom mjestu se spominju biometrijski pasoši. Znači, Vijeće ministara odnosno, Ministarstvo za civilne poslove raspisuje tender kako bi došlo do biometrijskih pasoša i očekuje se da će već u martu početi izdavanje tih pasoša.»

Iz Brisela je, posebnom porukom, današnji događaj pozdravio i Jacques Barrot, potpredsjednik Evropske komisije za pravosuđe, slobodu i sigurnost, u kojej su, između ostalog, kaže:

«Najveći značaj pridajem olakšavanju kontakta među ljudima, posebno mlađih generacija. Ubijeđen sam da će olakšano putovanje povećati obostrano razumijevanje i poboljšati naše odnose u svim poljima. Mapa puta o viznim olakšicama je sigurno još jedan važan korak BiH na putu ka integrisanju unutar EU.»

U sjedištu Evropske komisije u Sarajevu gospodin Leigh je skrenuo pažnju na još jedan važan korak koji čeka BiH. Za mjesec dana počinje primjena prijelaznog sporazuma o trgovini između EU i BiH.

«Zaista se nadam da će ova tri konkretna koraka – potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, stupanje na snagu prijelaznog sporazuma o trgovini i početak implementacije mape puta za vize, učiniti napredak BiH ka članstvu u EU vidljivijim i opipljivijim za građane.»

Nema određenog roka za ispunjenje zahtjeva iz Mape puta. Evropska komisija će za 6 mjeseci objaviti izvještaj koji će pokazati jesu li domaće vlasti dale sve od sebe kako bi građanima omogućile putovanje bez viza.

XS
SM
MD
LG