Linkovi

Barack Obama: Sada mogu tvrditi da ću biti predsjednički kandidat Demokrata


Senator Barack Obama je sinoć napravio ogroman korak ka ulasku u istoriju kao mogući prvi američki crnac - kandidat Demokratske stranke za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država. On je porazio senatoricu Hillary Clinton u preliminarnoj stranačkoj, obećavajući tokom kampanje novu nadu i promjenu za Amerikance već umorne od ekonomskog usporavanja i godina rata. Obamina pobjeda na preliminarnim izborima ga vodi ka mogućnosti da, kao kandidat Demokratske stranke na novembarskim izborima protiv republikanca Johna McCaina bude izabran za narednog američkog predsjednika. Njih dvojicu ne dijeli samo jaz generacija, nego i oštre suprotnosti po pitanju Iraka.

Obraćajući se sinoć svojim pristalicama, gospodin Obama je, pored ostalog, rekao:

«Zahvaljujući vama, ja sada ovdje stojim i mogu tvrditi da ću biti demokratski kandidat za predsjednika Sjedinjenih država. Hillary je ušla u istoriju, ne samo zbog toga jer je žena koja je uradila ono što nijedna žena prije nje nije, nego i zbog toga jer je lider koji inspirira milione Amerikanaca svojom snagom, hrabrošću i predanošću. Čestitam joj na pobjedi u Južnoj Dakoti i na utrci koju je vodila cijelo vrijeme. Za nekoliko mjeseci Republikanska stranka će u St.Paul stići s veoma drugačijim programom i nominirati Johna Mccaina, čovjeka koji je herojski služio svojoj zemlji. Ja i svi mi odajemo počast njegovoj službi. Ja cijenim mnoga njegova postignuća, čak i ako on poriče moja.»

Obamina stranačka rivalka Hillary Rodham Clinton sada, čini se, kao da nagovještava mogućnost da bude kandidat za mjesto potpredsejdnika SAD:

“Želim čestitati senatoru Obami i njeovim pristalicama na izuzetnoj utrci. On je inspirirao toliko mnogo Amerikanaca da se uključe u politiku. Ovo je bila duga kampanja i ja večeras neću donositi nikakve odluke. U narednim danima ću se konsultirati sa svojim pristalicama i stranačkim liderima kako da idemo dalje, u najboljim interesima naše stranke i naše zemlje.»

Politički analitičar Associated Press-a Ron Fournier kaže da se, ipak, radi samo o održavanju balansa:

“Unutarstranačka kampanja je završena. Clintonova je odlučila da je ostavi otvorenom zbog balansa. Da je odustala, ne bi imala pravo ni na šta. Ali ona sada može reći Baracku Obami: Kako bi bilo da ja budem kandidat za potpredsjednika? Kako bi bilo da mi pomogneš da otplatim dugove nastale zbog troškova kampanje? Ona to, dakle, ostavlja otvorenim kako bi imala dobru pregovaračku poziciju.»

Pristalice na obje strane, sudeći prema dva naredna odgovora, ostaju uz kandidate koje su podržavali:

«Nisam sigurna kuda ona sada ide. Uvijek sam bila pristalica Hillary i dalje ću je podržavati, ali isto tako mislim da se naša stranka mora ujediniti i suprotstaviti Johnu Mccainu. To je prioritet broj jedan» - kaže Melinda Holliday.

“Mislim da je ona kao kandidat dosta uradila, ali je očigledno da je sada vrijeme da se povuče i uradi što može kako bi ujedinila stranku da bi, kao demokrati, mogli ostvariti potrebne promjene u u ovoj i narednih godina» - kaže Sam Cooke, Obamin pristalica.

Istovremeno, senator John McCain je, obraćajući se svojim pristalicama u Louisiani pohvalio Hillary Clinton i njenu hrabrost i dodao:

“Ovo su doista izbori promjena. Bez obzira ko pobjedi na ovim izborima, smjer kojim se zemlja bude kretala će se dramatično promijeniti, ali je stvar izabrati između prave i pogrešne promjene, između kretanja naprijed ili nazadovanja.»

U svakom slučaju, utrka za Bijelu kuću će ovaj put biti doista žestoka, i – kako mnogi kažu - do sada neviđena.

XS
SM
MD
LG