Linkovi

Senator Edward Kennedy: Uspješan kirurški zahvat


Senator Edward Kennedy, demokrata i jedan od vodećih liberala u američkoj politici, danas je operiran zbog malignog tumora na mozgu. 76-godišnji senator je kirurškoj intrevenciji podvrgnut u jednoj bolnici u američkpoj saveznoj državi Sjeverna Karolina. Operacija je trajala 3 i po sata.

Allan Friedman, kirurg koji je izveo operaciju, izjavio je da je zahvat bio uspješan. Medicinski stručnjaci navode da je vrsta tumora od koje je obolio senator Kennedy osobito ozbiljna i da polovina pacijenata koji boluju od tog tipa raka umru u roku od godinu dana.

Iz ureda senatora Kennedy-a je saopćeno da će on nakon operacije biti podvrgnut kemoterapiji i radijaciji, te da se očekuje da u bolnici ostane oko sedmicu dana.

Da podsjetimo, Edward Kennedy je prvi put u Senat izabran 1962. godine. Najmlađi je i jedini živi brat 1963. godine ubijenog američkog predsjednika Johna Fitzgeralda Kennedy-a. Drugi, takođe u atentatu ubijeni brat Edwarda Kennedy-a bio je senator Robert Kennedy, na koga je ubica pucao dok je 1968. godine vodio kampanju za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke. Četvrti i najstrariji brat, Joseph Kennedy, umro je tokom služenja u američkim vojnim snagama u vrijeme Drugog svjetskog rata.

Porodica Kennedy je jedna od najpoznatijih i politički nautjecajnijih obitelji u SAD.

XS
SM
MD
LG