Linkovi

Makedonija: Izbore pratilo nasilje i manipulacije


Konzervativna stranka koju predvodi aktualni makedonski premijer Nikola Gruevski je , kako izgleda, odnijela pobjedu na parlamentarnim izborima u Makedoniji. Najveći broj glasova je već prebrojan i prema tim, još uvijek preliminarnim rezultaima, značajnu pobjedu odnijela stranka VMRO-DPMNE, koja bi stoga mogla i kontrolirati više od polovine mjesta u makedonskom parlamentu.

Iz zvaničnih makedonskih izvora je saopšteno da će se glasanje ponoviti u 22 izborna područja, koja su jučer prijevremeno zatvorena zbog nasilja. U vatri koja je ovorena na jednom izbornom mjestu u Aračinovu jedna je osoba poginula, dok je najmanje osam osoba ranjeno u drugim dijelovima nastanjenim makedonskim Albancima.

I promatrači OSCE-a su saopćili da glasanje nije u potpunosti održano u skladu s međunarodnim standardima zbog nasilja, provokacija i lažiranja do kojih je došlo u dijelovima Makedonije u kojima su Albanci brojnije stanovništvo.

Komentirajući izbore ovdje u Washingtonu, glasnogovornik State Departmenta Chase Beamer izjavio je za Glas Amerike da su Sjedinjene Američke Države jako zabrinute zbog neregularnosti i, posebno, nasilja tijekom izbora. Gospodin Beamer je pozvao makedonske vlasti da spriječavaju takve incidente, da odgovorne izvedu pred lice pravde i obezbijede u budućnosti da se izbori održavaju u skladu sa makedonskim izbornim propisima i pravilima i međunarodnim standardima.

XS
SM
MD
LG