Linkovi

SAD: Sutra posljednja preliminarna stranačka glasanja


Senatori Hillary Clinton i Barack Obama, kandidati Demokratske stranke u natjecanju za nominaciju za predsjedničku utrku, pripremaju se za sutrašnje preliminarne izbore, posljednje u ovogodišnjoj seriji unutarstranačkih glasanja o tome ko će od njih dvoje predstavljati Demokratsku stranku na novembarskim predsjedničkim izborima protiv gotovo sigurnog kandidata Republikanske stranke senatora Johna McCaina.

Posljednja dva preliminarna glasanja održavaju se u američkim saveznim državama Južna Dakota i Montana. Gospođa Clinton je jučer odnijela ubjedljivu pobjedu u preliminarnim izborima u Puerto Ricu, ali je i dalje iza senatora Obame po broju delegata potrebnih za osiguranje stranačke nominacije. S druge strane, u izbornom štabu senatora Obame uvjereni su da će on do kraja ovog tjedna dobiti potreban broj glasova delegata i biti suparnik senatoru McCainu.

U međuvremenu, gospodin McCain je, obraćajući se danas članovima Odbora za američko-izraelske odnose ovdje u Washingtonu, još jednom ponovio da je određeni napredak u Iraku ostvaren nakon prošlogodišnjeg povećanja broja američkih vojnika u toj zemlji. Njihovo povlačenje, što zagovara senator Obama, rezultiralo bi katastrofom. To bi, kako je senator McCain rekao, predstavljalo rizik za izbijanje općeg građanskog rata u Iraku, dovelo do genocida i propasti te države.

Senator-veteran iz Arizone je takođe naglasio da bi Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda trebalo nametnuti progresivno oštrije političke i ekonomske sankcije prema Iranu. SAD bi, kako je rekao gospodin McCain, trebalo da uvedu finasijska ograničenja prema iranskoj centralnoj banci i razmotre mogućnosti ograničavanja izvoza nafte iz Irana.

aa

XS
SM
MD
LG