Linkovi

Gerald Knaus: Vrlo je lako biti nepošten prema BiH


Bosna i Hercegovina se, uprkos brojnim problemima na koje je nailazila i nailazi, mijenja i postaje sve više održivo društvo, čiji progress Evropska unija mora, sada više nego ikada ranije, snažno podržati - uvjeren je Gerald Knaus, direktor Evropske stabilizacijske inicijative iz Berlina.

Govoreći za Glas Amerike, gospodin Knaus kaže:

"Bosna i Hercegovina se znatno izmijenila posljednjih godina i Bosanci i Hercegovci, u svim sferama života - seljaci, studenti, muzičcari, sportisti - , svi su oni uspjeli da prevaziđu lične traume i započnu ispočetka. Već smo 13 godina nakon rata i mislim da je sada važno da EU takođe prepozna šta je postignuto za ovo vrijeme i da shvati da zemlja sa ovako teškim naslijeđem ima još težak put pred sobom. Zbog toga ne treba da se nastavi njena izolacija. Mi zato apelujemo da se ta izolacija prekine, da se BiH da kandidatski status, da se ukinu vize, te da se tretira barem jednako kao i sve ostale države Balkana".

Prvi čovjek Evropske stabilizacijske inicijative naglašava kako su, svi oni koji su zagledani u cilj kakav treba ostvariti BiH na putu do moderrnog evropskog društva, zanemarili težinu tog puta, koji u bosansko-hercegovačkom slučaju ima posebnu dimenziju:

"Vrlo lako je biti nepošten prema BiH. Problemi pred tom zemljom su bili ogromni... rekonstrukcija, povraci, sjećanje na rat koji je ostavio traga na velikom broju stanovnika BiH, čiji članovi porodica su poginuli, a mnogi izbjegli van zemlje. Sada je ta zemlja potpuno demilitarizovana, provedena je refoma vojske, povratak izbjeglih je bio masovan, a iznad svega, skoro da ne postoji etničko nasilje među običnim ljudima.... Otiđite u Doboj, Ahmiće, Vitez.... širom zemlje... naći ćete ljude koji ponovo žive zajedno i to čine već godinama. To pokazuju da Bosna i Hercegovina može da opstane kao multietničko društvo, da je to zemlja koja zaslužuje da bude posmatrana na drugačiji način".

Ako i postoji osnova da se za usporeno približavanje evropskim institucijama optužuju drugi, postoje sigurno, uvjeren je gospodin Knaus, razlozi i da se dio krivnje uputi na domaće adrese.

Kako, primjera radi, objasniti činjenicu da do danas zemlja nije predala Briselu aplikaciju za punopravno članstvo? O tome direktor Evropske stabilizacijske inicijative Gerald Knaus kaže:

"Postoji jedna stvar koju BiH može da učini za sebe samu - da Evropljanima jasno predoči da želi da bude dio Unije. Da danas BiH još nije predočila svoju aplikaciju za članstvo. Žalim zbog činjenice da su neke članice EU iza scene obeshrabrivale BiH da to do sada učini. Ova godina je veoma važna. Crna Gora će podnijeti aplikaciju, Srbija, ako dobije demokratsku vladu, će to takođe učiniti, Hrvatska čini krupan napredak, Albanija se odlučila da aplicira ovegodine...Veoma je važno da BiH ne ostane iza njih. U tom smislu, jednako je važno i da EU ne zaustavlja zemlju u takvoj namjeri".

XS
SM
MD
LG