Linkovi

Amnesty International: SAD bi trebale zatvoriti Guantanamo, a BiH istražiti slučajeve mučenja zatvorenika


Organizacija Amnesty International navodi da postoje sve veći zahtjevi za pravdom širom svijeta, ali da je kršenje osnovnih ljudskih prava još uvijek rašireno. U svom godišnjem izvještaju, ta organizacija za zaštitu ljudskih prava sa sjedištem u Londonu, navodi da se mučenja još uvijek prakticiraju u 81 zemlji, 77 države onemogućavaju slobodu govora, a u 54 zemlje nema uvjeta za poštena suđenja.

Kada su u pitanju Sjedinjene Američke Države, Amnesty International ističe da SAD postavljaju standarde za ponašanje vlada širom svijeta, ali da te standarde narušavaju vlastitom praksom u zatvoru u Guantanamu na Kubi. Organizacija poziva sljedećeg američkog predsjednika da zatvori taj objekat.

Kina je ktirizirana što ne omogućava slobodu govora i što nastavlja program prinudnog ponovnog obrazovanja kroz rad. Također se navodi da Kina i dalje isporučuje oružje u Darfur u Sudanu, narušavajući UN-ov embargo na oružje.

Za Evropu Amnesty International navodi da i dalje ostaje «magnet» za one koji koji nastoje izbjeći proganjanja, nasilje i siromaštvo u vlastitim zemljama, ali i ističe da postoji «zjapeći raskorak» između visokih principa ljudskih prava i niskih praktičnih standarda. U izvještaju se navodi i primjer saučesništva nekih evropskih zemalja u američkom programu tajnog i nezakonitog zatvaranja osoba osumnjičenih za terorizam.

U godišnjem izvještaju Amnesty Internationala o stanju ljudskih prava u svijetu poimenično se spominje i Bosna i Hercegovina, kao zemlja koja bi, uz Španiju, Rusiju, Ukrajinu i Moldaviju, trebala da neodložno i temeljito istraži sve incidente i slučajeve zlostavljanja i mučenja kriminalaca.

XS
SM
MD
LG