Linkovi

BiH: CIPS na udaru falsifikatora


Dva dana nakon što zvanični Brisel otvara pregovore o bezviznom režimu za građane BiH, bosanskohercegovačka policija hapsi dvadesetak osoba osumnjičenih za falsificiranje ličnih karata i pasoša. Akcija koja se danas, po nalogu Tužilaštva BiH, koordinirano odvijala u Sarajevu, Brčkom, Bijeljini i Banjaluci pokazala je svu nepouzdanost CIPS-a - domaćeg sistema za izdavanje i zaštitu ličnih dokumenata.

Posredno, građani danas na taj način i zvanično saznaju - lične karte i pašoši iz projekta CIPS ne vrijede onoliko koliko im je obećavano 2002. godine. Tada je Vijeće ministara zamjenu ličnih dokumenata proglasilo «projektom od vitalog interesa za BiH.»

Sada se ti isti dokumenti, kako pokazuje istraga Tužilaštva BiH, kupuju i koriste u kriminalne svrhe.

Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, je o samoj akciji hapšenja rekao:

«Jutros, sa početkom u 5:30 sati, provedena je opširna akcija u kojoj je lišeno slobode 20-tak osoba i izvršeni su pretresi određenih objekata. Akcija je provedena po nalogu Tužiteljstva BiH a odnosi se na otkrivanje zloupotreba CIPS-ovih osobnih dokumenata.»

Istraga pokazuje kako su u zloupotrebi eletronskog sistema za izdavanje ličnih dokumenata bili umiješani zaposlenici MUP-a RS i Civilnog registra Distrikta Brčko. U nekoliko gradova imali su pomagače. Potvrdio je to i gospodin Grubešić:

«Među osobama koje su lišene slobode postoje osobe koje su bile uposlenici MUP-ova ili osobe koje su bile u dodiru, dakle, koje su radile poslove vezane za izdavanje dokumenata.»

Nije isključeno da će u narednim danima akcija biti nastavljena. Međutim, sasvim je sigurno da će građani BiH još jednom morati da plate izradu novih, zaštićenih ličnih dokumenata. Jer bez njih, nema ni bezviznog režima sa zemljama Evropske Unije.

XS
SM
MD
LG