Linkovi

Scott McClellan: Predsjednik Bush manipulirao javnim mnjenjem da bi Amerikancima "prodao" rat u Iraku


Scott McClelan, bivši glasnogovornik američkog predsjednika Georga Busha, odnosno Bijele kuće navodi, u knjizi čiji je autor, da je predsjednik svojevremeno vodio «propagandnu kampanju» čiji je cilj bilo «manipuliranje izvora javnog mišljenja» kako bi Amerikancima «prodao» rat u Iraku. Gospodin McClellan takođe navodi da predsjednik Bush nije bio «otvoren i pošten» kada je u pitanju Irak. Knjiga sjećanja bivšeg glasnogovornika, napisana na 341 stranicu pod naslovom «Šta se desilo: Unutar Bushove Bijele kuće i vašingtonske kulture obmane,» trebala bi izaći na tržište slijedećeg tjedna.

U današnjoj izjavi sadašnja glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino za bivšeg kolegu je rekla da je osoba «zle volje,» da je osoblje Bijele kuće «zaprepašteno» optužbama Scotta McClellana, te da ne treba očekivati da gospodin Bush prokomentira navode sadržane u McClellanovoj knjizi.

U toj knjizi, autor takođe navodi da su najbliži saradnici predsjednika Busha Karl Rove i Lewis «Scooter» Libby ohrabrivali bivšeg glasnogovornika da ponavlja laži o njihovoj ulozi u skandalu vezanom za curenje povjerljivih informacija CIA-e o identitetu jednog agencijinog agenta. U to vrijeme i Rove i Libby uvjeravali su McClellana da u taj skandal nisu umiješani.

U komentaru na taj dio navoda iz McClellanove knjige, gospodin Rove je rekao da ne zvuče kao da dolaze od Scotta McClellana kojeg je on poznavao jako dugo, nego od «krajnje ljevičarskog bloggera.»

Gospodin McClellan, bivši sekretar za štampu u administraciji predsjednika George Busha, administraciju takođe kritizira i zbog odgovora na posljedice izazvane uraganom Katrina 2005. godine, navodeći da je Bijela kuća većinu prve sedmice nakon naleta uragana provela u, kako to naziva, «stanju poricanja.»

XS
SM
MD
LG