Linkovi

EU/BiH: Otvaranje pregovora o liberalizaciji viznog režima jasna poruka o evropskoj perspektivi BiH.


Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić izjavio je danas u Sarajevu, nakon povratka iz Brisela, da je otvaranje pregovora između BiH i Evropske komisije o liberalizaciji viznog režima jasna poruka o evropskoj perspektivi BiH, te da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju put za izlazak iz prošlosti i formula za uspjeh Bosne i Hercegovine.

Gospodin Špirić je takođe izrazio zadovoljstvo otvaranjem procesa od kojeg, kako je podvukao, najviše koristi treba da imaju bosanskohercegovački građani.

"Veoma sam zadovoljan i činjenicom da smo juče u Briselu dobili i potvrdu da će Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između BiH i EU biti potpisan 16. juna" - rekao je gospodin Špirić na konferenciji za novinare.

Predsjedavajući Vijeća ministara je poručio svima u BiH da ne usporavaju evroatlantski put BiH, ponovivši da SSP donosi nove šanse i perspektive, ali i nova iskušenja i izazove za institucije BiH, zbog čega je, kako je rekao, u BiH neophodan intenzivniji unutrašnji dijalog i komunikacija.

On je podsjetio da, s obzirom da Privremeni sporazum stupa na snagu 1. jula, Predsjedništvo BiH, na prijedlog Vijeća ministara BiH, treba da prihvati set obaveza, među kojima je i potreba izmjene Zakona o izvornim prihodima, u dijelu koji se tiče carinskog evidentiranja.

Gospodin Špirić je potvrdio da Vijeće ministara priprema Program integrisanja BiH u EU, te izrazio očekivanje da bi BiH u periodu 2010 - 2011. godina mogla da dobije status kandidata za članstvo u EU. Po njegovoj ocjeni to optimalan vremenski period u kojem bilo moguće uspostaviti bezvi režima između Evropske unije i Bosne i Hercegovine.

Napomena: Video-izvještaj sa konferencije za novinare predsjedavajućeg Vijeća ministara Nikole Špirića koji je pripremila novinarka XZ Films Produkcije Dragana Erjavec objavljujemo uz ovaj, tekstualni, izvještaj.

XS
SM
MD
LG