Linkovi

Izrael: Arsenal od najmanje 150 nuklearnih bojevih glava


Bivši američki predsjednik Jimmy Carter izjavio je da Izrael ima najmanje 150 nuklearnih bojevih glava. Gospodin Carter je u nedjelju govorio na konferenciji u Walesu, gdje su ga upitali šta bi budući američki predsjednik trebalo da radi ako bi postojali izgledi da se Iran dokopa nukelarnog oružja. Bivši predsjednik je odgovorio da SAD, Izrael i druge velike sile imaju ogroman arsenal nuklearnog oružja koje može biti upućeno, sa maksimalnom preciznošću, na bilo koji cilj.

Gospodin Carter je, prilikom tog vrlo rijetkog priopćavanja bivših ili sadašnjih američkih zvaničnika o nuklearnom potencijalu Izraela, rekao i da SAD imaju 12 hiljada komada atomskog oružja.

Na senatskom saslušanju u decembru 2006. godine i američki ministar odbrane Robert Gates je potvrdio da Izrael ima nuklearno oružje, te da je jedan od razloga što se Iran nastoji domaći nukleranog oružja to što je okružen nuklearnim silama, uključujući i Izrael.

Izraelski zvaničnici već decenijama odbijaju potvrdi ili negirati izvještaje da Izrael posjeduje nuklearno oružje. Američki zvaničnici se posljednjih godina uglavnom drže uz takav stav Izraela.

XS
SM
MD
LG