Linkovi

SAD: Dan sjećanja i odavanja počasti Amerikancima poginulim za slobodu


U Sjedinjenim Američkim Državama je danas praznik – Dan sjećanja, posvećen onima koji su izgubili živote služeći u američkim oružanim snagama.

Tim povodom, po tradiciji, američki predsjednik polaže vijenac na Nacionalnom groblju u Arlingtonu, na domak Washingtona, u kojem se nalaze posmrtni ostaci oko 300 hiljada ljudi, uključujući vojnike, astronaute i istraživače, dva američka predsjednika, Williama Tafta i Johna Kennedija, te druge značajne američke ličnosti.

I danas je, položivši vijenac na grob neznanog vojnika, američki predsjednik George Bush, istakao da sa ponosom odaje počast onima koji su žrtvovali život služeći zemlji, te da američki lideri moraju imati hrabrosti i istrajnosti da slijede pripadnike oružanih snaga u nastojanjima da očuvaju mir i slobodu.

I kandidati za narednog predsjednika SAD su također odali počast Amerikancima poginulim u ratovima i sukobima. Vjerojatni kandidat Republikanske stranke John McCain je govorio na okupljanju na memorijalnom komplesku vojnim veteranima u američkoj saveznoj državi New Mexico. Senator Barack Obama, kandidat Demokratske stranke danas je takođe boravio u New Mexicu, susrevši se i razgovarajući sa ratnim veteranima. Njegova stranačka rivalka, senatorica Hillary Clinton je na Puerto Ricu, američkoj teritoriji na kojoj će primarno stranačko glsanje biti održano u nedjelju, istakla da Amerikanci, iskazujući počast poginulim, izražavaju poštovanje za vrijednosti za koje su se oni borili.

Memorial Daz, odnosno Dan sjećanja je federalni praznik i obilježava se brojnim ceremonijama širom zemlje. To je, istoveremeno, i produženi vikend kojim se nezvanično obilježava početak ljetne sezone, kada Amerikanci odlaze na plaže, na obale rijeke i jezera, na planine i u mnogobrojne parkove i u živaju u roštiljskim gozbama.

Jučer je na hiljade motorista iz raznih krajeva zemlje u tradicionalnoj godišnjoj koloni prošlo kroz Washington. Tom manifestacijom, poznatom pod nazivom Kotrljajuća grmljavina, učesnici nastoje skrenuti pažnju na nestale američke vojnike u Vijetnamskom i drugim ratovima, kao i na druga pitanja američkih vojnih veterana.

XS
SM
MD
LG