Linkovi

Nikola Špirić – Amerika nije izgubila interes za BiH


Ambasadori zemalja članica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih Nacija su povoljno ocijenili razvoj situacije u Bosni i Hercegovini uz konstataciju da je BiH ostvarila snažan napredak koji će rezultirati potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Izjavio je ovo u Banjaluci, po povratku iz višednevnog boravka New Yorku, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, Nikola Špirić naglašavajući da smatra da ni Sjedinjene Američke Države nisu izgubile interes za Bosnu i Hercegovinu.

Nikola Špirić je, takođe, istakao da nema nikakvih frustracija zbog toga što je u Sjedinjenim Američkim Državama istoremeno boravio i predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, već naprotiv da je i ta posjeta dobra za Bosnu i Hercegovinu.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH je najavio da će naredne sedmice predvoditi bosanskohercegovačku delegaciju u Briselu koja će učestvovati na pregovorima o liberalizaciji viznog režima, izražavajući žaljenje što su se posljednjih dana u dijelu javnosti pojavile određene nesuglasice o tome da li on treba da predvodi delegaciju u sjedištu Evropske Unije. Nikola Špirić je istakao da su ovi pregovori veoma značajni pošto predstavljaju početak liberalizacije viznog režima.

Špirić je saopštio da očekuje da će narednog mjeseca i Bosna i Hercegovina, kao posljednja zemlja u regionu, potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Eropskom Unijom.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić je stoga izrazio uvjerenje da će uskoro biti zatvorena kancelarija OHR-a u Bosni i Hercegovini. uz istovremeno otvaranje kancelarije Evropske unije i ukidanje bonskih ovlaštenja.

XS
SM
MD
LG