Linkovi

EU/BiH pregovori o bezviznom režimu: Ko će predstavljati BiH


U Evropskoj komisiji sa nevjericom reagiraju na nesporazum kakav je u BiH nastao kada je riječ o tome ko će se narednog ponedjeljka naći u Briselu, kada bi trebao zvanično početi politički dijalog dvije strane o potpunom ukidanju viza za Bosance i Hercegovce...

Tako u prvoj reakciji u Komesarijatu za unutrašnje poslove i pravdu, nadležnom za vođenje pregovora, kažu da se pri pozivu bosanskohercegovačkoj delegaciji da prisustvuje početku pregovora, koji bi se trebali okončati stavljanjem BiH na "bijelu šengensku listu," nisu vodili nikakvim drugim motivima osim željom da se početak političkog dijaloga sa Sarajevom više ne odlaže i da BiH, poput ostatka Balkana, započne proces koji bi joj, za njene građane, na najočitiji način, otvorio evropska vrata.

Tako je i došlo do poziva predsjedavajućem Vijeća ministara Nikoli Špiriću, a ne ministru sigurnosti Tariku Sadoviću, koji je, inače, vodio dosadašnje pregovore, da u ponedjeljak dođe u Brisel. «Do premijera je da odredi sastav svoga tima», najkraći je komentar iz izvora bliskih drugom kabinetu Evropske unije, onom koji pripada komesaru za proširenje Olli Rehnu. Ističe se i upozorava da u ovoj situaciji nesporazuma ne smije biti i da je najvažnije da pregovori o bezviznom režimu ipak započnu.

Posljednji signali iz Sarajeva upućuju da će se situacija, ipak, razriješiti i da bi se u delegaciji BiH mogao naći i ministar Sadović , koji će, uz ostale iz pregovaračkog tima, sa evropskom stranom, započeti sa skiciranjem "mape puta," odnosno koraka koje BiH mora preći do potpunog ukidanja viza.

XS
SM
MD
LG