Linkovi

Fausto Pocar u BiH: Brinu me zatvori i pritvorske jedinice


Nakon što je od Tribunala u Hagu preuzeo 6 predmeta, Sud BiH očekuje talas optužnica za ratne zločine od domaćeg pravosuđa. To je na sastanku sa predsjednikom Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju Faustom Pokarom izjavila predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso.

Dvoje sugovornika su se složili da je neophodno jačanje domaćih sudskih kapaciteta, kako bi procesuiranje ratnih zločina bilo nastavljeno i nakon zatvaranja Tribunala. Jer, kada se jednog dana zatvore vrata Međunarodnog tribunala za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji, preostali posao moraće preuzeti bosanskohercegovačko pravosuđe. Ključni partner Tribunala u BiH je Sud BiH, kaže njegov predsjednik Fausto Pocar.

«Mi smo zadovoljni radom Suda i načinom na koji se provode suđenja. Zabrinut sam za problem sa zatvorima i pritvorskim jedinicama. U Bosnu sam došao i zbog bjekstva Radovana Stankovića iz zatvora u Foči. Da je postojao zatvor ovdje, pri Sudu BiH, vjerujem da se to ne bi desilo.»

Osim opasnosti od bijega, predsjednici ključnih institucija za procesuiranje ratnih zločina u BiH razgovarali su i o ostalim poteškoćama koje umanjuju efikasnost državnog suda. Optuženici sa dvojnim državljanstvima, dupliranje procesa (kao u slučaju Ilije Jurišića), nedostatak sudija i sudske nagodbe koje vrijeđaju osjećaje žrtava. Govoreći u tom kontekstu Meddžida Kreso, predsjednica Suda BiH, je istakla:

«Želimo zadržati pozornost međunarodne zajednice na radu ovoga suda koji već ima problema sa kadrovima. Zapravo, očekujemo plimni val sa optužnicama od Tužilaštva gdje se vode istrage, a to podrazumijeva da bi trebali imati više sudaca, više osoblja i više sudnica.»

Mogućnost da od Tribunala u Hagu sudije u BiH traže povjerljive dokumente pokazala se kao dobar potez. Sada treba razmatrati mogućnost da međunarodne sudije, nakon zatvaranja Tribunala, rade za Sud BiH – rekao je gospodin Pocar na kraju svoje trodnevne posjete BiH.

XS
SM
MD
LG