Linkovi

Kina: Živa nakon devet dana pod ruševinama


Kineska državna agencija vijesti Xinhua navodi danas da je iz tunela jedne elektrane, devet dana nakon katastrofalnog zemljotresa, spašena jedna Kineskinja. Liječnici su saopštili da je doživjela više preloma, ali da joj život nije u opasnosti. Uz vijest o njenom spašavanju objavljena je i informacija je da je broj poginulih, kako su saopštile kineske vlasti, premašio 41 hiljadu, a da se još uvijek oko 32 hiljade osoba vodi nestalim.

Predsjednik kineske vlade Wen Jiabao je naredio da se na zemljotresom ugroženo područje uputi milion šatora i drugih privremenih skloništa. U pokrajini Sichuan, u kojoj je bio epicentar zemljotresa, su potvrdili da su već primili 280 hiljada šatora, ali da im je potrebno oko tri miliona privremenih skloništa.

U međuvremenu, tibetanska vlada u izgnanstvu je pozvala na privremeni prekid protesta protiv Kine. U danas objavljenom saopćenju iz sjedišta vlade u Dharamsalu u Indiji, vlada od Tibetanaca traži da obustave demonstracije ispred kineskih ambasada širom svijeta kako bi izrazili solidarnost sa kineskim narodom. U saopćenju se Tibetancima preporučuje da šalju poruke sućiti žrtvama zemljotresa, sakupljaju pomoć i istražuju mogućnosti uspostavljanja udruženja kinesko-tibetanskog prijateljstva.

Takođe danas, duhovni tibenatnski lider Dalai Lama zatražio je od Tibetanaca da ne ometaju nošenje baklje sa olimpijskim plamenom tokom pronošenja Tibetom idućeg mjeseca. Dalai Lama je, osim toga, izjavio da je voljan prisustvovati olimpijskim igrama koje počinju 8. avgusta u Pekingu ako njegovi izaslanici i kineski zvaničnici ostvare određeni napredak u pregovorima o zahtjevima Tibetanaca za autonomijom, zakazanim za sredinu juna.

Dalai Lama se, inače, nalazi u Londonu, u okviru 11-dnevnog boravka tokom kojeg će javiše govoriti o nužnosti poštivanja ljudskih prava.

XS
SM
MD
LG