Linkovi

Preliminarni stranački izbori u SAD: Senator Obama još jedan korak bliže stranačkoj nominaciji


Kandidat Demokratske stranke u utrci za izbor narednog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama izjavio je da je na dohvat partijske nominacije. Naime, nakon jučerašnje pobjede u američkoj saveznoj državi Oregon senatoru Obami je potrebno manje od 100 delegata da osigura stranačku nominaciju.

Njegova suparnica, senatorica Hillary Clinton je sa velikom razlikom pobijedila u Kentukcky-u, ali njena pobjeda nema značajnijeg uticaja na vođstvo gospodina Obame. Gospođa Clinton je ponovo obećala da će ostati u utrci i kroz finalna glasanja na preostalim preliminarnim izborima u Montani, Južnoj Dakoti i Puerto Rico-u.

Tokom današnjeg dana i gospođa Clinton i gospodin Obama provodili su kampanje na Floridi, uz Michigan, drugu američku saveznu državu kojoj je odlukom Nacionalnog komiteta demokratske stranke zabranjeno da na stranačku konvenciju pošalje svoje delegate. U tim su državama preliminarni izbori održani prije utvrđenog termina, što je protivno pravilima Demokratske stranke. Senatorica Clinton se zalaže da se u konačnom zbiru delegatskih glasova računaju i glasovi delegata Floride i Michigana.

U danas objavljenim rezultatima istraživanja rasploženja javnosti Reuters-Zogby-a uočljivo je da širom Amerike raste podrška birača mogućem demokratskom kandidatu Baracku Obami u odnosu na kandidata Republikanske stranke Johna McCaina.

XS
SM
MD
LG