Linkovi

Kina: 32 izvora radijacije pod ruševinama


Kineski zvaničnici danas su saopštili da je broj poginulih osoba u zemljotresu koji je prije nekoliko dana zahvatio pokrajinu Sinchuan premašio 40 hiljada, te da bi mogao dostići 50 hiljada. Oko pet miliona ljudi je ostalo bez krova nad glavom. Na hiljade i hiljade još uvijek spavaju na otvorenom plašeći se novih podrhtavanja tla.

Pod ruševinama zgrada i drugih struktura nalaze se i 32 objekta-izvora radijacije, javlja danas kineska novinska agencija Xinhua. Ministar za zaštitu okoline Zhou Shengxin izjavio je da su svi izvori locirani, te da su sigurni i pod kontrolom. Kineski zvaničnici nisu, međutim, saopštili nikakve detaljnije podatke o oštećenjima na nuklearnim postrojenjima i objektima.

Područje grada Mianyanga, na kojem se nalazi glavna istraživačka laboratorija za kinesko nuklearno naoružanje, je izuzetno teško nastradalo u zemljotresu, a samo u tom gradu je poginulo blizu 12 hiljada osoba.

U međuvremenu, kineska vlada upozorava ljude da se čuvaju lažnih sakupljača donacija za pomoć žrtvama zemljotresa. Zvanični dnevni list China Daily prenosi vladinu preporuku da svi oni koji to žele, daruju pomoć kroz zvanične organizacije, kako bi se zaštitili od prevaranata. Zvaničnik kineskog ministarstva za pitanja građana kaže da je ministarstvo izviješteno o brojnim telefonskim i e-mail pozivima za donacije koje završavaju na privatnim računima.

XS
SM
MD
LG