Linkovi

Cijene benzina u SAD: Nikad veće... a rasti će i dalje


Cijene sirove nafte krajem prošle sedmice premašile su 127 dolara po barelu. Amerikanci strahuju da će cijene benzina na ovdašnjim pumpama i dalje rasti, pogotovu kako se približava ljetnja turistička sezona. Mnogi su, kako kažu, zbog toga očajni, a mnogi upiru pogled na Capitol Hill, nadajući se i tražeći od kongresmena i senatora da nešto učine kako bi smanjili teret cijena benzina .... da učine i to odmah.

«Cijene su benzina su sada zastrašujuće» – kaže jedna od mnogih Amerikanki, a analitičari kretanja ne svjetskom tržištu nafte najavljuju još gora vremena.

Jedan od njih, Ira Eckstein, upozorava da će se sadašnje rekordne cijene nafte tek za nekoliko sedmica odraziti na cijene beznzina na benzinskim pumpama.

«Mislim da najgore još nije došlo, tek ćemo, dakle, da vidimo porast cijena na benzinskim pumpama.»

Cijene sirove nafte su od 2001. godine učetverostručene. Neki potrošači kažu da ukoliko zakonodavci nešto ne poduzmu, te će cijene još više oslabiti američku ekonomiju i time izazvati sveobuhvatno povećanje svih drugih cijena.

«Kongres mora reagirati u ovoj situaciji i učiniti nešto za nas, obične ljude. Ovako više ne ide... – kaže jedan od tih običnih Amerikanaca.

Kongresmeni su polovinom maja ove godine su, ignorirajući stav predsjednika SAD Georga Busha, glasali o zaustavljanju povećanja američkih naftnih rezervi dok god cijene nafte ne počnu da padaju.

Obični građani, vozači poput Caroline Sanders kažu da na pad cijena, ili na poduzimanje drugih mjera ne mogu više čekati, jer ...

«Obroke sam smanjila na dva dnevno. Poslužim se besplatnom kafom u uredu, a doručak više ne kupujem.»

Sada, kada u prosjeku prosječan Amerikanac troši više od 50 dolara sedmično samo na gorivo, ta stavka je zaista veliki udarac na bužet.

Da bi, makar i za trenutak smanjili taj udarac, još jedan primjer dobra je ilustracija «potrošačkog» očajanja. Naime, prije neki dan na jednoj benzinskoj stanici u saveznoj državi Connecticut, vlasnici automobila čekali su u redu dugačkom preko kilometar i pol da bi natočili litar benzina po samo 26 centi (skoro četiri puta jeftinije od sadašnjih cijena), što je bila specijalna ponuda reklamirana na radiju.

Ekonomista Wayne Hichwarter kaže da je još jedan razlog zbog kojeg zakonodavci trebaju reagirati samopouzdanje potrošača.

«Ljudi počinju da se povlače u sebe i stiču dojam da ni u kom pravcu ne napreduju.»

Za prekosutra je američkom Kogresu zakazano više saslušanja sa čelnicima naftnih kompanija. Kongresmeni žele pokušati naći odgovor na pitanje šta se može učiniti da se pomogne osiromašenim potrošačima.

XS
SM
MD
LG