Linkovi

Lajčak govorio u Vijeću sigurnosti: U BiH ostvaren značajan napredak


Visoki predstavnik međuanrodne zajednice za BiH Miroslav Lajčak danas je članovima Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda podnio polugodišnji izvještaj o stanu u Bosni i Hercegovini.

«U odnosu na moj prethodni izvještaj Vijeću, mogu slobodno reći da je došlo do značajnog napretka u BiH» - istakao je na početku obraćanja gospodin Lajčak, a zatim je, rekavši da je zemlja istinski blizu potpisivanju Sporazuma o stablizizaciji i pridruživanju sa EU, i da je, sve su prilike , očekuje i prijem u članstvo u NATO savezu, naglasio:

«Nakon proglašenja neovisnosti Kosova, neki analitičari su očekivali da će doći do porasta političkih tenzija u BiH. Međutim, reakcije javnosti su bile relativno blage. Lideri Republike Srpske su zvanično uspostavili vezu između budućeg statusa RS i statusa Kosova. Krajem siječnja, vladajuća stranka u Republici Srpskoj, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), pozvao je na transformaciju BiH u asimetričnu federaciju (ili konfederaciju), tvrdeći da Republika Srpska ima pravo, navodno utemeljno na Povelji UN-a, na samoopredjeljenje do otcjepljenja. Ja sam reagirao na ovo izjavom za javnost, naglasivši da je Bosna i Hercegovina međunarodno priznata država čiji suverenitet i teritorijalni integritet su zagarantirani Dejtonskim mirovnim sporazumom. Entiteti u Bosni i Hercegovini nemaju pravo na otcjepljenje. Isto tako, ne postoji pravo na temelju kojeg se može tražiti ili pozivati na ukidanje entiteta.

Vlada Federacije BiH je nastavila da povećava isplate boračkoj populaciji i druga socijalna davanja, uprkos čestim upozorenjima MMF-a i Svjetske banke da, niti entitetska niti državna vlada, u srednjeročnom periodu neće imati potrebna sredstva za to. Ministar financija Federacije BiH je već upozoravao da je Federacija blizu bankrota i da nije u mogućnosti ispuniti tee obveze. Dodatno je zabrinjavajuće i to da su bošnjačke stranke preglasale hrvatske zastupnike i u vladi i u parlamentu kako bi se odobrila povećanja isplata boračkoj populaciji. Ovakva odluka je zaoštrila političke napetosti između dvije etničke skupine i ukazuje na šire zabrinutosti glede položaja Hrvata u Federaciji.

Trebao bih također pomenuti da su nedavno trojica visokih bošnjačkih političara pozvali na izdvajanje Srebrenice iz RS, što su bile jasne antidejtonske izjave i samo su doprinijele zaoštravanju napetosti sa Srbima» rekao je, između ostaloga gospodin Lajčak.

On je potom još jednom naglasio važnost usvajanja zakona o reformi policije, jer to BiH približava njenom glavnom cilju, i dodao:

«Sada nije pitanje da li se želi daljnja integracija u Europsku uniju - pitanje je kako i kada će to biti postignuto. Napredak neće doći sam od sebe. Naporan rad i teški kompromisi obilježavaju daljnji put. Međutim, moramo biti svjesni toga da u BiH postoji nešto što je konkurencija programu Europske unije. Nacionalizam je i dalje jak, i predstojeća kampanja za općinske izbore dovest će do učestalije upotrebe podrivačke retorike. Nažalost, ne trebamo imati bilo kakovih sumnji da se radi o kratkoročnomu fenomenu. Nacionalistička politika i retorika je uvijek prisutna, konstantno stvarajući podvodnu struju koja udaljava od pozitivne dinamike Europske unije. Jednostavna matematika je: nacionalizam znači glasove i predstavlja uspješan recept za dobijanje izbora. I činjenica je da je sve do nedavno integracija u EU bila kolateralna štetu takvih kalkulacija

«Stranke i njihovi lideri moraju pod hitno shvatiti da se moraju složiti oko budućnosti BiH, jer je put u bolju budućnost te zemlje na taj način ograničen, i mora se učiniti sve da se postojeće šanse iskoriste. Moramo osigurati da na općinskim izborima nacionalne politike ne igraju odlučujuću ulogu, a da vlast shvati da pred njima leži veliki izazov – ispunjavanje obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridru+ivanju» – također je naglasio Visoki predstavnik.

Članovima Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda danas se obratio i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić. Naglasivši da su političari u BiH nakon turbulentne prošle jeseni, očigledno shvatili da je osnova uspjeha dijalog i kompromis, i nabrajajući neke od tih uspjeha (na primjer zakon o obrazovanju) gospodin Špiric je istakao:

«Jedan od stalnih izazova sa kojim se susrećemo jeste, svakako, i reforma ustava. Moj stav je jasan - reforma ustava se ni po koju cijenu ne može bazirati na negacijama, niti Vašingtonskog, a niti Dejtonskog sporazuma. Zato bih preporučio svima da se vrate tim sporazumima u njihovom izvornom smislu. Želim javno da upozorim da dovođenje Dejtonskog ustava u pitanje može snažno ugroziti rezultate koji su postignuti do sada. Nadogradnja tog ustavnog sporazuma je moguća i poželjna, ali ona mora biti plod unutrašnjeg konsenzusa i kompromisa, a nikad i nikako rješenje nametnuto izvan BiH. Ustav Bosne i Hercegovine treba reformisati na način da on ne predstavlja usko grlo na putu evro-atlanstkog integrisanja, a negacija entiteta, što neki priželjkuju, nije saveznik uspješne reforme ustava. Ona bi čak mogla predstavljati snažan podsticaj generisanju nestabilnosti sa nesagledivim posljedicama.»

Nakon istupa bosanskohergovačkog premijera govorili su i predstavnici više zemalja-članica Vijeća sigurnosti. Amabasador Kine Liu Zhemin izrazio je nadu da će stabilnost BiH biti dugoročno očuvana, a ruski ambasador Vitaly I. Churkin naglasio je da glavni zadatk u BiH mora biti transfer vlasti sa međunarodnih na domaće, legalno izabrane, strukture. Ambasador susjedne Hrvatske u Vijeću sigurnosti Neven Jurica istako je da je ustavna reforma esencijalna za budućnost BiH, i da sve strane u zemlji moraju biti otvorene i fleksibilne, ako žele da ljudi imaju osjećaj da imaju budućnost u jednoj multi etničkoj državi kakva je Bosna i Hercegovina.

Inače, BiH će u Ujedinjenim narodima biti riječi i sutra.Visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak bi se u New Yorku trebao, kako je najavljeno, sastati sa generalnim sekretarom UN Ban Ki-Moonom. U srijedu i četvrtak, 21. i 22. maja, boraviće, kako se očekuje, u Washingtonu, gdje će razmijeniti mišljenja sa predstavnicima State Departmenta.

XS
SM
MD
LG