Linkovi

Polarni medvjed od jucer na listi ugrozenih vrsta


Vlada Sjedinjenih Država zvanicno je, ove sedmice, dodala polarnog medvjeda na listu životinja u opasnosti od istrebljenja, u skladu sa Zakonom o ugroženim vrstama. Nauènici u Bushovoj administraciji zakljucili suda je ta vrsta pod rizikom da postane ugrožena. Kao razloge za to zvanicnici navode porast temperature i topljenje polarnog leda, otvarajuci tako debatu o tome da li je nužno zakonom ograniciti ispuštanje takozvanih staklenickih gasova da bi se zaštitio b ijeli medvjed i njegovo prirodno stanište.Za mnoge eko-aktiviste polarni medvjed postao je vizuelni simbol opšte zabrinutosti oko globalnog pregrijavanja. Istraživanja na terenu i satelitske fotografije unazad gotovo 30 godina pokazuju stalno topljenje arktickog leda.

Americki ministar unutrašnjih poslova, Dirk Kempthorne.

Zbog toga što su kao vrsta veoma ranjivi ako izgube stanište, polarni medvjedi ce, po mojoj procjeni, vjerovatno postati ugroženi u predvidljivoj buduænosti, za oko 45 godina.

Prema vladinim nalazima, prošlogodišnji nivo okeanskog leda najmanji je ikada snimljen iz satelita. Ekolog Cynthia Rosenzweig.

Polarnom medvjedu je led neophodan da bi mogao uzimati hranu iz mora, inace ni mladuncad ni odrasli medvjedi nemaju pristup svojim zalihama hrane.

Ekolozi i eko-aktivisti zahtijevali su da polarni medvjedi budu u kategoriji ugroženih vrsta još prije 3 godine..Oni tvrde da je vlada odlagala odluku o tome da bi tako izbjegla da se bavi problemom globalnog pregrijavanja.

Ministar Kempthorn, medjutim, kaže da je ova odluka naucne prirode i ne predstavlja otvaranje vrata ka zakonskoj regulaciji.

Da budemo jasni. Ovo stavljanje polarnog medvjeda na listu nece zaustaviti globalne klimatske promjene niti topljenje leda.

Ekološka organizacija GRENPEACE optužuje administraciju za pokušaje reduciranja zaštite arktièkog staništa. Premda je populacija polarnih medvjeda u zadnjih 40 godina narasla do 25 hiljada, naucnici koji rade za vladu kažu da bi globalno pregrijavanje moglo dovesti do toga da za 30 godina bijeli medvjed udje u kategoriju ozbiljno ugroženih vrsta.

XS
SM
MD
LG