Linkovi

Saudijska Arabija povecava proizvodnju nafte


Saudijska Arabija je saopcila da je povecala proizvodnju nafte u maju , kako bi odgovorila povezanim zahtjevima, a izjava stize nakon susreta saudijskog kralja Abdullaha sa predsjednikom Bushom. Gospodin Bush je tijekom danasnjeg susreta sa saudijskim suverenom zahtijevao da Saudijska Arabija pojaca proivodnju nafte, s obzirom na nenormalno velike cijene benzina u Sjedinjenim Drzavama, ali i drugdje u svijetu.

Dvojica lidera su se satali u glavnom gradu Saudijske Arabije, Riyadhu, na rancu kralja Abudllaha. Administracija predsjendika Busha tvrdi da je glavni razlog povecanja cijena benzina nedovoljna snabdjevenost naftom. Saudijska Arabija posjeduje oko jedne petine sveukupnih izvora i rezervi nafte u svijetu, , a na saudijsku naftu otpada oko 14 posto americkog uvoza naftnih derivata. danas je cijena barela sirove nafte dostigla rekordnu cijenu od 127 dolara. Ministar za naftu Saudijske Arabije je izjavio da je proizvodnja biti povecana ovaj mjesec za oko 300 hiljada barela - oko 3 posto.

Predsjednik Bush je sa saudijskim suverenom inace razgovarao i o drugim pitanjima, kao sto su prosirena borba protiv svjetskog terorizma, i jacanje ne-proliferacije oruzja za masovno unistenje. Americki predsjednik posjecuje Saudijsku Arabiju izmedjuostaloga, i u znak obiljezavanja 75 godisnjice prijateljskih odnosa izmedju Washingtona i Riyadha.Americki predsjendik potom odlazi u Egipat gdje ce se osim sa predsjendikom Mubarakom, sresti i s palestinskim predsjendikom Mahmoudom Abbasom, i jordanskim kraljom Abdullahom.

XS
SM
MD
LG