Linkovi

Kina: Više od 50 hiljada žrtava?


Broj žrtva katastrofalnog zemljotresa na području provincije Sečuan mogao biti biti i veći od 50 hiljada – saopšteno je danas u Pekingu. Predstavnici kineskih vlasti su takođe rekli da je oštećeno i blizu 400 brana i rezervoara pijaće vode u blizini epicentra katastrofalnog zemljotresa.

Vojnici kineske armije i pripadnici spasilačkih ekipa i dalje vode grozničavu utrku s vremenom, pokušavajući da ispod ruševina srušenih zgrada izvuku eventualno preživjele. Dio vojnika raspoređenih na devastiranim područjima nastoji popraviti neke od brana i kako-tako normalizirati vodosnabdjevanje, odnosno ukloniti opasnost od mogućih novih oštećenja i poplava. Na području Sečuana i susjednih područja raspoređeno je 130 hiljada vojnika, te angažirano dodatnih 100 helikoptera.

Uz ostalu pomoć iz inostranstva, danas Tajvan šalje dva aviona humanitarne pomoći, kao i veći broj volontera. Prvi avion sa100 tona pomoći u namirnicama, šatorima i ćebadima je već sletio na odredište, a slijetanje drugog najavljeno je za nekoliko sati kasnije. Inače, avio-letovi između Kine i Tajvana su prava rijetkost, jer dvije zemlje ne održavaju avionski saobraćaj iz političkih i bezbjedonosnih razloga. Ovog puta, Kina je dozvolila slijetanje aviona sa humanitarnom pomoći, i kao i povratak zemljotresom zetečenih tajvanskih turista, koji su se na Tajvan vratili prvim avionom koji je dopremio pomoć.

ss

XS
SM
MD
LG