Linkovi

Senator Obama: Nikada ne bih pregovarao sa teroristima


Tokom današnjeg govora u izraelskom parlamentu predsjednik SAD George Bush je također uputio, kako to američki mediji jutros nazivaju, izuzetno oštru kritiku predsjedničkom kandidatu Baracku Obami, mada ga nije spomenuo imenom. Gospodin Bush je rekao kako se odnedavno čuje od nekih u Washingtonu da bi trebalo razgovarati sa teroristima i radikalima, Nema nikakvog magičnog trika kojim bi ti pregovori iznenada uvjerili terroriste i radikale da su oduvijek bili u krivu, kazao je predsjednik Bush i dodao: «tu smo budalastu iluziju već jednom čuli - dok su nacisticki tenkovi ulazili u Poljsku, jedan je američki senator kazao ....eh, da sam samo imao priliku ranije razgovarati s Hitlerom!»

Glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino je nešto kanije izjavila da ta ocjena nije bila usmjerena na senatora Baracka Obamu, te da gospodin Bush neće prestati govoriti o američkim idealima i vrijednostima zbog predstojećih izbora za narednog predsjednika SAD.

U saopštenju, izdatom poslije govora predsjednika Busha, senator Obama optužio je američkog predsjednika za, kako je rekao, «nepošten politički napad,» istakavši i to da gospodin Bush zna da on nikada nije zagovarao kontakte sa teroristima. Ako bude izabran za predsjednika, senator Obama bi bio voljan susresti se sa iranskim liderima, kao i najvišim predstavnicima drugih zemalja, poput Sirije, Sjeverne Koreje, Venecuele, Kube.... jer odbijanje susreta sa njima, kako smatra i kako je izjavljivao, ne pomaže rješavanju diplomatskih problema.

XS
SM
MD
LG