Linkovi

SAD i Izrael: Neuništivo savezništvo


U govoru održanom danas u izraelskom parlamentu, Knessetu, predsjednik SAD George Bush istakao je da je Iran vodeći sponzor terorizma u svijetu i da međunarodna zajednica, radi budućeg mira, ne smije dozvoliti iranskom režimu da se domogne nuklearnog oružja. Dozvoliti takvo nešto, bila bi - kako je naglasio - neoprostiva izdaja budućih generacija.

Gospodin Bush je također naglasio da SAD i Izrael vezuje – koko je rekao - neuništivi savez i jasno odbio ocjene da bi, ukoliko bi Washington prekinuo vezu sa Tel Avivom, svi problemi sa Srednjim Istokom nestali. Američki predsjednik je izrazio uvjerenje da će al-Qaida, Hezbollah i Hamas biti poraženi, kada muslimani na Srednjem Istoku shvate koliko je opasna, pogrešna i ekstremna politika tih terorističkih organizacija i grupa.

Iz Izraela, gospodin Bush prvo odlazi u Saudijsku Arabiju, gdje će sa saudijskim kraljem Abdullahom razgovarati i o cijenama nafte. Nakon toga američki predsjednik putuje u Egipat, gdje će se sastati sa domaćinom, egipatskim predsjednikom Hosni Mubarakom, jordanskim kraljem Abdullahom i palestinskim predsjednikom Mahmoud Abbasom. Ključna tema svih susreta biće podsticanje izraelsko-palestinskog mirovnog procesa, za koji gospodin Bush želi da bude okončan definiranjem buduće palestinske države do kraja njegovog mandata u januaru iduće godine.

XS
SM
MD
LG