Linkovi

Larry King: Spasiti život... najveća nagrada


Svake 34 sekunde u Sjedinjenim Američkim Državama jedna osoba umire od oboljenja srca. . Kardio-fondacija Larry King je jedinstvena američka ne-profitna organizacija čiji je cilj obezbjediti novac kako bi se svaki dan spasilo po jedno srce. Osnovao ju je Larry King, poznati voditelj CNN-a, 1988. godine i od tada fondacija svake godine organizira gala događaje prikupljanja novca u Washingtonu, New Yorku i Los Angelesu. Na tim svečanostima goste uvijek zabavljaju neka od najvećih imena svijeta zabave. Larry King i supruga Shawn Southwick-King su i ove godine bili domaćini gala događaju ovdje u Washingtonu.

Priča o fondaciji gospodina Kinga počinje nakon srčanog udara koji je čuveni voditelj doživio 1987. godine i operativne ugradnje peterostrukog bajpasa u njujorškoj bolnici. Od tada Larry King spašava živote drugih. U posljednjih 20 godina, njegova kardio fondacija obezbjeđuje fondove za pacijente koji nemaju nijedan drugi izbor. Fondacija surađuje s bolnicama i ljekarima širom zemlje kako bi se spasili životi pacijenata sa srčanim obljenjima koji nemaju zdravstveno osiguranje.

«U tome nalazim mnogo radosti, ali najbolja stvar je kada nazovem nekoga da mu kažem da ćemo platiti njegovu operaciju. Oni znaju da smo mi zainteresirani, jer smo ih kontaktirali, ali ne znaju da ćemo im platiti operaciju sve dok ja ne nazovem. I znaju, kada čuju moj glas, da ja ne zovem da im kažem da to nećemo uraditi. Divno je čuti njihov glas zahvalnosti i posjetiti ih u bolnici nakon operacije. Mi živimo u Los Angelesu, ali ako smo negdje blizu, uvijek posjetimo pacijente odmah nakon operacije. I to je nagrada najveća od svih... znati da ste nekome pomogli» - kače gospodin King.

Većina pacijenata se fondaciji obrati putem interneta. 42-godišnji Jeff Fisher je prije godinu dana saznao da mu je potrebna operacija. Nije imao zdravstveno osiguranje, niti novac da je plati.

«Ja sada ne bih bio živ. Larrijev poziv sam dobio dok sam bio u kinu.... zapravo, ostavio mi je poruku. Naredne sedmice sam ga nazvao i razgovarali smo par minuta. Tako je sve počelo i sreo sam ga nakon toga u oktobru u Clevelandu. Ja sada radim ono što nikada prije nisam mogao raditi... plivam, trčim. Nikada u životu nisam trčao.»

Sretati pacijente je za Larryja Kinga nešto što uvijek ostaje u sjećanju. Ali jedan trenutak kojeg neće zaboraviti je susret sa 8-godišnjim dječakom iz Afganistana koji je imao srčanu manu, a ljekari u Afganistanu nisu znali kako da mu pomognu. Pentagon je kontaktirao Larijevu fondaciju, koja je obezbijedila novac, i uz pomoć ljekara vašingtonske bolnice George Washington i aviona američke vojske, dječak je doveden u SAD i uspješno operisan.

«Kada sam otišao u bolnicu, vidio sam dječaka i njegovog oca, ali oni nisu govorili engleski. I pokušavali su pronaći riječi kako da kažu hvala. Ne može postojati ništa ljepše od saznanja da smo svi zajedno uradili tako veliku stvar. Naročito kada pomognete djetetu» - prisjeća se gospodin King.

Za Efundem Arrey Ashu, porijeklom iz Kameruna, operacija srca je izmijenila život.

«Fondacija mi je na taj način pomogla da završim školovanje i da budem ono što želim biti.»

Za samog sebe Larry King će reći:

«Nikada nisam pazio na zdravlje... pušio sam, nisam obraćao pažnju na ishranu... nisam nikada vježbao.... I kao mnogi drugi, nisam ni pomislio da bi se to meni moglo desiti. Mislio sam da sam imun. Ali, kada se desilo, kada sam doživio srčani udar i imao operaciju ugradnje bajpasa, to je izmijenilo moj pogled na život. Moj otac je umro od srčanog udara kada mu je bilo 47 godina, meni su sada 74, tako da sam ga uveliko nadživio. Postao sam svjestan zdravlja, bola i zdravlja. Imam kardiologe u tri grada, Los Angelesu, Washigtonu i New Yorku. Održavam vezu sa svojim srcem, idem na preglede.... i više ne pušim. Ne vježbam više toliko kao prije i držim težinu pod kontrolom, neki čak misle i da sam premršav. Pogrešno sam se hranio čitav život. Ne mogu kriviti svoju majku, ona je bila sa istoka Evrope, naviknuta na ishranu Jevreja iz Rusije. Zapravo, vjerovalo se da što više jedete, to je bolje, da ste zdraviji. Bili ste razočarenje ako ste jeli malo. Mi moramo izmijeniti takav način razmišljanja.»

A promjena ishrane, kaže Larry King, mora početi sa onim najmlađim:

«Bill Clinton mi je nedavno u New Yorku rekao da moramo početi s djecom i promijeniti njihove navike ishrane. Ako ne promijenimo navike djece, imaćemo sve više srčanih bolesnika i to će se stalno povećavati. Moramo prestati s McDonaldsom i prženim krompirićima.»

Larry King kaže da se sada održava aktivnim uz svoje najmlađe sinove, kojima je 8 i 9 godina, velikim zaljubljenicima bejzbola.

Ovogodišnja nagrada Gerald Snyder Heart Award uručena je Robertu Nardelliju, izvršnom direktoru kompanije Chrysler, jednom od najvećih donatora fondacije Larrzja Kinga. Gospodin Nardelly kaže:

«To je za mene izvanredno priznanje, ali odajući počast meni, oni odaju počast svima koji su, zajedno uz Chrysler, dali svoj doprinos fondaciji gospodina Kinga.»

Larry King vjeruje da postoji jedna stvar koja uveliko obećava kada su u pitanju medicinska postignuća u budućnosti, a to je istraživanje osnovnih ćelija, koje bi moglo voditi ka lijeku za dijabetes, Alzhajmerovu i Parkinsonovu bolest, pomoći pri liječenju srčanih oboljenja i nekih vrsta tumora.

Talk show Larryja Kinga na kanalu CNN je već godinama jedan od napopularnijih i najgledanijih programa na televiziji. Ali, spasiti život, kaže on, se ne može porediti ni sa čim drugim:

«Od svih stvari koje radim, ona koja mi pruža najveću nagradu, zbog koje se najbolje osjećam, je kardio-fondacija. Ja sam u centru vijesti, I ne znam zašto, ali čini mi se da sam uvijek tamo gdje se stvari dešavaju. Ali ni jedna od tih stvari, osim možda nekih programa o zdravlju, nije spasila život. Znam za jedan život kojeg smo spasili zahvaljujući tv-programu, ali kardio fondacija spašava mnogo njih. Veoma je lijepo raditi ono što ja profesionalno radim, intevjuirati slavne i važne osobe, osobe koje zagovaraju promjenu. Ali to ipak nije ništa u poređenju sa spašavanjem života.»

Cilj fondacije, na čijem se čelu nalazi Larryjev sin Larry King junior, je spasiti što je moguće više života. Samo jedna operacija srca košta i do 150.000 hiljada dolara, a o veličini pomoći koju sada može pružiti Kingova fondacija govori i slijedeći podatak:

«Prije smo mogli finansirati jednu operaciju svaka dva mjeseca, a sada možemo jednu svaki dan. I to je upravo naša misija: spasiti po jedno srce svaki dan» - sa zadovoljstvom kaže gospodin King.

Na ovogodišnjem gala događaju u Washigtonu je kroz donacije i aukciju prikupljeno 1,2 miliona dolara, što znači još desetak spašenih života.

XS
SM
MD
LG