Linkovi

Preliminarni izbori u SAD: Clintonova ubjedljivo bolja u Zapadnoj Virdžiniji


Senatorica Hillary Clinton nakon jučerašnje ubjedljive, ali po mnogima simbolične pobjede nad senatorom Barackom Obamom u saveznoj državi Zapadna Virdžiniji, nastavlja borbu za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke. Obraćajući se pristalicama u glavnom gradu Charlestonu, gospođa Clinton je istakla i da ima veće izglede da na predsjedničkim izborima porazi protukandidata Republikanaca nego senator Obama.

S druge strane, unatoč sinoćnjoj ubjedljivoj pobjedi senatorice Clinton (podržalo ju je, prema preliminarnim rezultatima, oko 80 odsto glasača koji su izašli na glasališta), stručnjaci predviđaju da ona ipak ne može stići senatora Obamu u broju delegata potrebnih za stranačku nominaciju. Njemu je danas još dvoje super-delagata dalo podršku.

Gospodin Obama, inače današnji dan provodi u saveznoj državi Michigan koja je, po procjenama analitičara, ključna za pobjedu nad kandidatom Republikanske stranke Johnom McCainom. Procjenjući šanse za pobjedu jednog od njih dvojice na izborima u novembru, i anketa koju je proveo univerzitet Quinnipiac pokazuje da Amerikanci u ovom trenutku daju prednost Baracku Obami u odnosu na Johna McCaina.

XS
SM
MD
LG