Linkovi

SAD: Hoće li Clintonova odustati


Preostalo je još pet preliminarnih glasanja u pet američkih saveznih država, a potom slijede stranačke konvencije gdje će službeno biti proglašeni kandidati Demokrata i Republikanaca za utrku za ulazak u Bijelu kuću. Senatorica Hillary Clinton se sučeljava sa sve izvjesnijim gubitkom, a mnogi analitičari i promatrači, ali i članovi Demokratske stranke, otvoreno pozivaju gospođu Clinton da odustane od dalje utrke i tako dozvoli stranci da se koncentrira na pobjedu svoga kandidata. Predsjedavajući odbora kampanje gospođe Clinton je prije neki dan dao naslutiti da će odustati od utkre dobrano prije konvencija. Ona, za sada, poručuje:

«Ostajem u utrci sve dok se ne odredi kandidat i, naravno, borim se da ja budem taj kandidat!»

Senatorica Clinton se nije puno osvrtala na poraz u Sjevernoj Karolini, kao i na tanku pobjedu u Indijani. Mnogi članovi Demokratske stranke procjenjuju da je malo vjerovatno da će uspjeti dostići senatora Obamu, stranačkog rivala sve bližeg nominaciji za predsjednika. Da gospođa Clinton još ne pokazuje spremnost da odustane govori i ovaj momenat:

«Mislim da smo svi svjesni da trebamo razjasniti kontroverznu situaciju oko delegata saveznih država Florida i Michigan. Ja još jednom naglašavam da se tamošnji glasači ne mogu tek tako ignorirati ili odbaciti. Nadam se dobrom rješenju.»

Clintonova je poslala i osobno pismo senatoru Obami pozvavši ga da promijeni mišljenje i pridruži joj se u zahtjevu upućenom nacionalnom komitetu Demokratske stranke da vrati pravo delegatima Floride i Michigana da glasaju na konvenciji. Njima je, naime, to pravo oduzeto jer su preliminarna glasanja u te dvije države odražana prije nego je prvobitno planirano, što je bio prekršaj pravila stranke. U obje te države pobijedila je Hillary Clinton.

Demokratski predsjednički kandidat iz 1972. godine i bivši senator George McGovern glasno je izrekao ono što mnogi analitičari savjetuju, a sve veći broj stranačkih čelnika osjeća:

«Mislim da je došao trenutak da se sve Demokrate okupe oko jednog kandidata. A meni izgleda da je to Barack Obama, s obzirom na dosadašnje rezultate preliminarnih glasanja.»

Usprkos takvim pozivima, gospođa Clinton u svojoj kampanji težište usmjerava na bjelačku radničku klasu i u pet posljednjih glasanja. Demokratski strateg Peter Fenn, međutim, upozorava:

«Nije u pitanju pobjeda Hillary Clinton u Zapadnoj Virdžiniji i Kentuckyju. Ali, kada su u pitanju preostale tri savezne države, Južna Dakota, Montana i Oregon, nailazimo na sasvim drugu, neizvjesniju, situaciju.»

Senator Obama je izjavio za mrežu NBC da je moguće da, odmah nakon glasanja u Oregonu 20 maja, proglasi službenu pobjedu, ukoliko u toj državi dobije više glasova:

«Ako u tom trenutku budem imao većinu delegata, što je moguće, mislim da tada mogu prilično samouvjereno kazati da smo nepovratno poveli, i da ja pobjeđujem.

Stratezi obje stranke kažu da, što prije bude poznat predsjednički kandidat Demokratske stranke, tim prije može početi i zadnji, za javnost svakako, najuzbudljiviji «okršaj» među dva finalna kandidata za Bijelu Kucu.

XS
SM
MD
LG